Aktivisti slave / Ekvador odobrio istospolne brakove: 'Ljudska prava vrijede za sve ljude bez diskriminacije'

Image
Foto: Thinkstock

Istospolne brakove podržalo je pet od devet sudaca na saslušanju iza zatvorenih vrata

13.6.2019.
11:30
Thinkstock
VOYO logo

Najviši sud u Ekvadoru u srijedu je odobrio sklapanje istospolnih brakova što je važna presuda za tu tradicionalno katoličku i konzervativnu južnoameričku zemlju.

Aktivisti za ljudska i LGBT prava započeli su sa slavljem u Quitu i lučnom gradu Guayaquilu mašući duginim zastavama koje simboliziraju pokret za prava LGBT osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ustavnog suda su poručili kako je istospolne brakove podržalo pet sudaca, od njih devet koliko ih je bilo na saslušanju iza zatvorenih vrata.

Ekvador, u kojemu crkva ima snažan utjecaj, pridružio se tako Argentini, Brazilu i Kolumbiji u priznavanju istospolnih brakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo znači da Ekvador postaje ravnopravniji", rekao je odvjetnik Christian Paula iz zaklade Patka koja pruža pravne savjete za desetak istospolnih parova koji žele sklopiti brak u Ekvadoru.

"Ova odluka priznaje da ljudska prava vrijede za sve ljude bez diskriminacije", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri suca koja nisu podržala odluku rekla su kako se, da bi istospolni brakovi bili priznati u državi, o izmjenama ustava mora raspraviti u parlamentu.

Gustavo Medina, bivši predsjednik Vrhovnog suda, rekao je za AFP kako su ekvadorske vlasti dužne pridržavati se odluka Ustavnog suda koje su obvezujuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekvador životna partnerstva za istospolne parove priznaje od 2015., a aktualni ekvadorski ustav brak definira kao zajednicu muškarca i žene.

Suci koji su odobrili sklapanje istospolnih brakova rekli su kako su svoju odluku temeljili na ideji da su svi ljudi jednaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su i kako se žele oduprijeti svakoj vrsti diskriminacije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo