Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
europski novac

EP glasuje o pomoći Hrvatskoj za saniranje posljednica potresa: Dobit ćemo predujam i za obranu od covida

Plenarna sjednica Europskog parlamenta održava se od 23. do 26. studenog u Bruxellesu

Image
Foto: AP Images
Vijesti.hr/ 23.11.2020. u 10:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na plenarnoj sjednici EP-a će se raspravljati o temama sastanka Europskog vijeća u prosincu: cjepivu protiv COVID-19, terorizmu i klimatskim ciljevima, utjecaju pandemije na vanjsku politiku te o novoj europskoj strategiji za farmaceutsku industriju.

Ono što je najvažnije za Hrvatsku, Europski parlament danas će glasati o pomoći EU-a u iznosu od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te krize uzrokovane koronavirusom u nekoliko država članica. Iz Fonda solidarnosti Europske unije Hrvatskoj će za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici biti odobreno ukupno 683,7 milijuna eura, dok je 88,9 milijuna eura predujma već isplaćeno u kolovozu. Predlaže se i preko 132,7 milijuna eura isplata predujmova Hrvatskoj, Grčkoj, Irskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Portugalu i Španjolskoj kao odgovor na stanje u području javnog zdravlja prouzročeno pandemijom bolesti COVID-19.

Više od 7 milijuna eura namijenjeno je Poljskoj za oporavak od velikih poplava koje su ovu državu pogodile u lipnju.

Mogućnost potrošača u EU da kolektivno brane svoja prava

Zastupnici u Europskom parlamentu glasat će o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača kojim bi skupine potrošača, koje su oštećene nezakonitim praksama, imale mogućnost pokretanja kolektivne tužbe i naknade štete. Na taj način se potrošačima daju nova prava da kolektivno traže izdavanje sudskog naloga ili mjera pravne zaštite preko organizacija potrošača i javnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 23.11.2020. u 10:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
u jeruzalemu

Pucao na autobus pun vjernika, osmero ranjeno: Trudnica hitno porođena carskim rezom, u teškom je stanju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba