Korona u regiji / Epidemija 'divlja' u susjedstvu: U Srbiji potpisuju peticiju protiv vlade i stožera; u BiH ne odustaju od tradicije

Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi zabrinuti su zbog broja zaraženih u BiH

27.7.2020.
18:55
VOYO logo

Unatoč manjem broju novozaraženih, njih 411, danas je u Srbiji ukupan broj preminulih od koronavirusa povećan na 543. Iz Kriznog stožera Srbije navode da je riječ o prijelomnom trenutku za epidemiološku sliku Srbije.

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

WHO: 'Koronavirus je najgora zdravstvena kriza s kojom smo se suočili'

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

WHO: 'Koronavirus je najgora zdravstvena kriza s kojom smo se suočili'

"Očekujemo da u narednim danima imamo manje brojeve i laboratorijski potvrđene slučajeve. Ne smijemo se opustiti. Upravo sada trebamo pružiti svoj maksimum", kazala je Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović-Batut".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimum pružaju i liječnici okupljeni u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida", ali u prikupljanju potpisa protiv srpske Vlade i Kriznog Stožera. Do sada su uspjeli prikupiti više od dvije i pol tisuće potpisa u peticiji u kojoj se zalažu protiv javnog zataškavanja podataka oko broja oboljelih i preminulih. 

"Peticiju je uvek lako potpisati. Mogu pronaći dva ili tri milijuna ljudi koji će potpisati peticiju protiv vas. Ne pada mi napamet da takve stvari radim. Pronašli ste dvje tisuće ljudi, ali niste pronašli 33 tisuće koji nisu htjeli to potpisati. Samo što to nikome ne kažete", izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni i Hercegovini danas bilježe najmanji broj novozaraženih u posljednjih šest dana, njih 183, ali imaju i sedmero umrlih. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi zabrinuti su zbog broja zaraženih u BiH. Smatraju da bi ondje trebalo uvesti praćenje kontakata i više testiranja. 

Ipak, epidemija nije uspjela spriječiti građane Mostara u održavanju tradicionalnih, 454. skokova sa Staroga mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljan sam. Dočekao sam onaj san mostarski koji doživljava svaki Mostarac i hvala Bogu doživio sam ga i ja. Trudio sam se 20 godina, napokon sam dočekao i, hvala Bogu, živ i zdrav izronio", pohvalio se Vedad Bašić, pobjednik u Skakanju na glavu. 

"Bilo je neobično zbog pandemije koronavirusa koja je aktualna u svijetu, ali ja se nadam da ovom pobjedom možemo pobijediti i koronu", dodao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su besplatne,donatorske ulaznice i broj od 300 gledatelja na platou ispod mosta nisu u skladu s običajima ranijih godina. Od tradicije se u Bosni i Hercegovini, unatoč virusu, tako lako ne odustaje. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo