NEMA NAPRETKA / EPP produljio suspenziju Fidesza: Pučanima Orban zadaje muke, ali pravo rješenje ne nalaze

Image
Foto: AP Images

EPP je prošle godine suspendirao Fidesz, koji se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra

4.2.2020.
11:38
AP Images
VOYO logo

Europska pučka stranka (EPP) odlučila je do daljnjega produljiti suspenziju mađarske vladajuće stranke Fidesz.

Na svojoj godišnjoj političkoj skupštini, koja se održava u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, čelnici EPP-a, najsnažnije grupacije u Europskom parlamentu, podržali su predsjednika EPP-a Donalda Tuska da se suspenzija iz ožujka prošle godine produlji do daljnjega.

"Mišljenje većine u našoj političkoj obitelji vrlo je jasno: nema dovoljnog napretka u Budimpešti, nema vidljivih promjena kada je riječ o demokratskim standardima, vladavini prava i slobodi govora", rekao je Tusk u ponedjeljak navečer.

Na skupštini nije ni bilo glasanja jer nitko nema većinu, ni oni koji su za izbacivanje Fidesza iz EPP-a, ni oni koji se protive.

"Ako se situacija ne promijeni ne vidim kako bi se Fidesz mogao vratiti u našu obitelj barem dok sam ja predsjednik EPP-a", rekao je Tusk na političkoj skupštini.

Tusk je predložio održavanje izvanrednog kongresa EPP-a na kojem se ne bi razgovaralo o Fideszu, nego o mjestu te grupacije na političkom spektru i novim političkim izazovima za tu stranku.

Tusk je rekao da skidanje suspenzije Fideszu nije stvar pregovora. "Neću pregovarati ni o kakvom kompromisu o našim vrijednostima. Ukidanje suspenzije ovisi o mogućim promjenama u Budimpešti i o promjeni politike Fidesza", dodao je Tusk.

EPP je u ožujku prošle godine suspendirao Fidesz, koji se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra.

Europski parlament je u rujnu 2018. usvojio inicijativu da se protiv Mađarske otvori postupak u okviru članka 7. koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a. U izvješću za koji je glasovala i većina zastupnika EPP-a, kaže se da Mađarska krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija, da je ugroženo funkcioniranje izbornog i ustavnog sustava, neovisnost sudstva i prava sudaca, borba protiv korupcije, privatnost i zaštita podataka, sloboda izražavanja, akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti, sloboda okupljanja, pravo na jednako postupanje, prava manjina, uključujući Rome i Židove, i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, temeljna prava migranata, tražitelja azila i izbjeglica i ekonomska i socijalna prava.

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana vodila je u proljeće prošle godine uoči izbora za Europski parlament kampanju protiv EU-a, postavivši, između ostaloga, plakate na kojima je tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku. Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje Fidesza, a na sastanku u ožujku prošle godine postignut je kompromis, za koji je glasao i Orban, da se članstvo Fidesza u EPP-u suspendira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Kompromis je također uključivao i osnivanje odbora za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete da prestane s kampanjom protiv Bruxellesa, ispriča se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

Odbor čine trojica bivših visokih dužnosnika, bivši belgijski premijer i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering. Međutim, prema informacijama koje su procurile, nema suglasnosti ni među njima trojicom. Van Rompuy bi izbacio Fidesz, Schuessel bi ga ostavio, a  Poettering je za neko srednje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo