'PRIJE ILI KASNIJE' / Erdogan kaže da je prije smanjio inflaciju na 4 posto i da to može ponoviti, stručnjaci se ne slažu s njim

Image
Foto: Shutterstock

Inflacija je u Turskoj 2011. pala na četiri posto, prije nego što je počela postupno rasti od 2017. U studenom je porasla za 3.5%, na 21.3% godišnje

19.12.2021.
22:35
Shutterstock
VOYO logo

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je već prije u Turskoj smanjio inflaciju na oko četiri posto i kaže kako će to ubrzo opet napraviti, dok je istovremeno godišnji porast cijena veći od 21% zahvaljujući njegovom pritisku za smanjenje kamatnih stopa koje je uzrokovalo urušavanje lire.

Erdogan tvrdi kako je nova politika temeljena na niskim kamatnim stopama dio uspješnog "rata za ekonomsku neovisnost", ali većina ekonomskih stručnjaka ovaj potez naziva bezumnim pa iduće godine predviđaju rast inflacije od preko 30%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lira je dostigla rekordno nisku vrijednost od od gotovo 17 lira za jedan američki dolar u petak nakon što su izraženi strahovi od inflacijske spirale. Po sadašnjem stanju, lira je u ovoj godini izgubila 55% svoje vrijednosti, a 37% te vrijednosti izgubljeno je u posljednjih 30 dana. 

Na susretu s mladima iz Afrike koji je emitiran u nedjelju, Erdogan je ponovio svoje neortodoksno shvaćanje po kojem kamatne stope uzrokuju povećanje cijena i dodao kako se nada da će se inflacija ubrzo smanjiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije ili kasnije smanjit ćemo inflaciju kao što sam to napravio kada sam došao na vlast. Neću dopustiti da moji građani, moji ljudi, budu slomljeni pod kamatama", rekao je Erdogan. 

Inflacija je u Turskoj 2011. pala na četiri posto, prije nego što je počela postupno rasti od 2017. U studenom je porasla za 3.5%, na 21.3% godišnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi Turci smatraju da povećanje minimalnih plaća od 50% neće biti dovoljno. Također se očekuje da bi povećanje moglo dovesti do inflacije potrošačkih cijena od 3.5 do 10 posto. 

Sve više kritika

U subotu je najveća turska poslovna grupacija TUSIAD pozvala vladu da napusti politiku niskih stopa i vrati se "pravilima ekonomske znanosti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opozicijske stranke optužile su Erdogana za uzrokovanje jedne od najvećih kriza turske valute i pozvale na hitne izbore, dok nekoliko anketa pokazuje da je potpora za predsjednika i vladajuću AK stranku najnižoj razini u više godina. 

Numan Kurtulmus, zamjenik Erdogana u stranci AK, rekao je da se vlada trudi riješiti ekonomske nedaće, ali dodaje da neće odustati od nove politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori će se održati sredinom 2023. godine. Erdogan, koji je na vlasti 20 godina, tvrdi da neće biti prijevremenih izbora. 

Na tisuće ljudi ovaj vikend su prosvjedovale u Istanbulu i jugoistočnom gradu  Diyarbakiru zbog porasta životnih troškova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke trajektne linije koje prometuju u i iz Istanbula u nedjelju su obustavljene zbog neodrživih cijena poslovanja uzrokovanih padom lire, rekli su operateri.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo