ruka ruku mije / Erdogan odgovara Europskoj uniji: 'Vi trebate više Tursku nego mi Uniju'

Image
Foto: AP

Mnogi kritičari zamjeraju Europskoj uniji sporazum s Turskom ocjenjujući zabrinjavajućim stanje ljudskih prava u Turskoj i strahujući da će vraćati izbjeglice u Siriju

19.4.2016.
15:55
AP
VOYO logo

Europskoj uniji više treba Turska nego obratno, ocijenio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak u Ankari osuđujući 'provokativno' izvješće europskog parlamenta objavljeno prošlog tjedna.

"Europskoj uniji više treba Turska nego Turskoj Europska unija", kazao je šef turske države u govoru koji je prenosila televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska godinama pokušava pristupiti Europskoj uniji, no pregovarački proces još uvijek je u zastoju. Uslijed izbjegličke krize, Ankara i EU potpisale su 18. ožujka sporazum koji treba zaustaviti ilegalnu imigraciju u Europu u zamjenu za financijsku potporu Ankari i ukidanje viza za turske državljane. 

Turska očekuje da će sporazum o ukidanju viza biti gotov do lipnja, pošto ispuni 75 kriterija koje traži blok 28 članica bloka. Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je rekao da sporazum EU-Turska ovisi upravo o tome aspektu, prenosi agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to ne bude ispunjeno, nitko ne očekuje da Turska ispuni svoje obveze", rekao je Davutoglu, kako ga je prenijela agencija Anadolija.

Mnogi kritičari zamjeraju Europskoj uniji sporazum s Turskom ocjenjujući zabrinjavajućim stanje ljudskih prava u Turskoj i strahujući da će vraćati izbjeglice u Siriju gdje je rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdoganov premijer Ahmet Davutoglu u utorak je upravo o ljudskim pravima govorio Parlamentarnoj skupštini Vijeća  Europe. Rekao je da će europski sporazumi o ljudskim pravima činiti temelje novog ustava Turske, prenosi Reuters. 

Davutogluova vladajuća stranka AK želi donijeti novi ustav koji bi zamijenio postojeći napisan nakon vojnog udara 1980. Kritičari strahuju da bi novi ustav mogao previše ovlasti koncentrirati u rukama predsjednika Tayyipa Erdogana, piše Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo