Što će tek reći kod nas? / Erdogan s turneje Balkanu poručuje: 'Zapad je taj koji provocira u Ukrajini. Šalje joj otpad od oružja'

Image
Foto: AP

Od Ankare, preko Sarajeva, Beograda i sad Zagreba turski predsjednik sve gore udara po EU-u, NATO-u, Zapadu, a sa sve više razumijevanja prema Putinu

8.9.2022.
10:58
AP
VOYO logo

Dok se predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sastaje s državnim vrhom Republike Hrvatske, na naslovnicama turskih medija nižu se izjave Erdogana koje daje tijekom turneje po Balkanu, zatim pritužbe EU-u, NATO-u i UN-u na Grčku, pa čak i otvorene prijetnje vojnom intervencijom protiv Grčke.

Najnovija je njegova jučerašnja izjava iz Beograda, gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ovaj put u vezi Ukrajine i tamošnjeg rata Rusije koju, sudeći prema Hürriyetu, niti jednom riječju nije označio kao agresora. Ali je zato našao potrebu kritizirati Zapad:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Prijateljski posjet' /

Erdogan iz BiH prijetio: 'Turska će se jedne noći samo pojaviti na grčkim otocima.' A tek što kaže o EU…

Image
'Prijateljski posjet' /

Erdogan iz BiH prijetio: 'Turska će se jedne noći samo pojaviti na grčkim otocima.' A tek što kaže o EU…

"Mogu jasno reći da ne smatram da je stav Zapada korektan. Zapad je taj koji slijedi politike koje se temelje na provokaciji."

Na zajedničkoj konferenciji s Vučićem, nešto prije nego što će avionom otputovati za Zagreb, rekao je da Zapad Ukrajini šalje oružje iz "otpada", da se rusko-ukrajinski rat ne čini da će završiti tako skoro, a dodao je i:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onima koji podcjenjuju Rusiju kažem, činite sve krivo. Rusija nije zemlja koju treba podcjenjivati."

Erdogan je dalje kazao da u tom ratu pobjednik ne može biti niti Rusija niti Ukrajina, ali da će biti puno gubitnika. U tom kontekstu je kazao: "Rusija je prestala isporučivati plin, u Europi cijene rastu. Svi se time bave. Zašto o tome niste razmišljali ranije?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je u utorak iz Sarajeva otvoreno zaprijetio oružanim udarom Grčkoj zbog sporova oko inače grčkih otoka u Egejskom moru uz istočne obale Turske i u Sredozemnom moru uz južnu obalu Turske. U suštini spora zapravo je to što turska strana želi istraživati podmorska nalazišta plina oko tih otoka.

"Ako kažemo da se jedne noći samo pojaviti, što mislimo pod time? Možemo se jedne noći iznenada pojaviti kad za to dođe vrijeme", poručio je iz Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti otoci imaju vojne baze i ako se nastave nezakonite prijetnje, strpljenju će doći kraj… Vjerujem da je toga svjesna i Grčka. Kad dođe vrijeme, bit će učinjeno sve neophodno", kazao je.

"Ta vaša okupacija otoka nas ne obavezuje. Kad dođe vrijeme, učinit ćemo što je neophodno", kazao je uoči puta u Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Europe, energetske krize i rata u Ukrajini Europi je direktno poručio da će se ove zime "suočiti s ozbiljnim posljedicama":

"Europa žanje što je posijala… Europski stav prema g. Putinu, sankcije, dovele su g. Putina – htio to on ili ne – do točke u kojoj je rekao: 'Ako vi učinite to, ja ću učiniti ovo.'… On koristi sva sredstva i oružja. Prirodni plin je, nažalost, jedno od njih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sličnom tonu je nastavio i iz Sarajeva, rekavši da je Turska protiv bilo kakve intervencije visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u izborni zakon u Bosni i Hercegovini. Erdogan sada u Hrvatsku dolazi na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s početka kolovoza "kako bi nastavili graditi i razvijati prijateljske odnose naših država".

Vijest o najnovijem pritisku Erdogana na EU i NATO je pismo njegovog ministra vanjskih poslova Mevlüta Cavusoglua EU-u, NATO-u i UN-u u kojoj se tuži na "protuzakonite akcije Grčke i njene maksimalističke zahtjeve" u toj regiji. Pismo je inače poslano još 1. rujna, ali je u turske medije pušteno tek u trenucima kad se Erdoganov avion već spremao za let za Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo