POSJET BALKANU / Erdogan se susreo s Vučićem, pohvalio odluku o prelasku granice s Kosovom, očekuje dijaloge. Srbija o kupnji Bajraktara

Image
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Srbijanski predsjednik objavio je ranije na Instagramu da je 'kao i uvijek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor'

7.9.2022.
15:11
AP Photo/Darko Vojinovic
VOYO logo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada kako će uskoro biti postignut sporazum o registarskih tablicama s Kosovom, kao i u drugim spornim pitanjima te izrazio spremnost Turske da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

"Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je riječ o prelasku granica samo s osobnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je riječ o registarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vrijeme, kao i o drugim problematičnim pitanjima", rekao je Erdogan, a prenose srbijanske agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da će Turska nastaviti iskreno podržavati rješavanje problema kroz dijalog. "Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristran. Spremni smo uraditi ono što je dio naše uloge kada je riječ o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice", naveo je Erdogan.

"Vidjeli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu zato što Balkan ne može više tolerirati ovakvu vrstu problema", rekao je Erdogan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BONO MARJANOVIĆ /

Stručnjak o dolasku Erdogana: 'Modusi ugroze mogu biti različiti. Poruka građanima zbog prometa? Budite strpljivi'

Image
BONO MARJANOVIĆ /

Stručnjak o dolasku Erdogana: 'Modusi ugroze mogu biti različiti. Poruka građanima zbog prometa? Budite strpljivi'

Vezano uz posjet Srbiji ocijenio je da će potpisani protokol o putovanjima uz korištenje samo osobnih iskaznica između Turske i Srbije dodatno unaprijediti odnose između dvije zemlje.

Srbijanski predsjednik Vučić istaknuo je da su odnosi Srbije i Turske na najvišoj razini u modernoj povijesti, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmjeni, prenosi Tanjug. Trgovinska razmjena podignuta je s manje od jedne milijarde eura, na gotovo 2,5 milijarde eura, naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić: Srbija želi kupiti letjelice Bajraktar

Vučić je istaknuo da su za Srbiju od ogromnog značenja niz infrastrukturnih projekata s Turskom te da je bilo riječi i o većoj suradnji u okviru ministarstava obrane, većoj vojnoj i suradnji namjenskih industrija. Srbija želi kupiti bespilotne letelice Bajraktar i očekuje da će to biti ostvareno tijekom iduće godine, rekao je dodavši da je Srbija za njih spremna platiti ne samo desetine, već i stotine milijuna eura.

Vučić je na na konferenciji za novinare kazao da je sa Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i energetici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik objavio je ranije na Instagramu da je "kao i uvijek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor" s turskim predsjednikom te da su razmijenili mišljenja o svim pitanjima važnim za dvije zemlje, kao i o aktualnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu", prenosi Beta.

Nakon sastanka dvojice predsjednika održan je i sastanak dvaju izaslanstava, a potom potpisan niz sporazuma o suradnji. Riječ je o dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, sporazumu o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja, o suradnji u području naprednih tehnologija te memorandumima u području suzbijanja šumskih požara i području medija i komunikacija te elektronske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne se održava srpsko-turski poslovni forum, na kojem je najavljeno sudjelovanje oko 500 poslovnih ljudi iz oko 330 tvrtki iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

U Srbiji danas posluje više od 1.300 turskih tvrtki i Turska je važan ekonomski partner Srbiji, a razmatra se realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmjene znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je jučer doputovao u Beograd u sklopu trodnevnog posjeta regiji. Prije Beograda boravio je u Sarajevu, a u četvrtak će posjetiti Hrvatsku, gdje će razgovarati s najvišim državnim dužnosnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo