'SIGURNOSNA ZONA' / Erdogan: 'Turska će povećati svoju prisutnost na sjeveroistoku Sirije'

Image
Foto: ap images

Reutersovi novinari na granici tvrde da je bombardiranje prestalo u petak prijepodne

18.10.2019.
21:58
ap images
VOYO logo

Turska će postaviti na desetke promatračnica na sjeveroistoku Sirije, najavio je u petak predsjednik Tayyip Erdogan. Inzistira na tome da će se "sigurnosna zona" proširiti znatno dalje nego što se navodi u krhkom dogovoru o prekidu vatre. 

Nakon što je prije manje od jednog dana pristao na petodnevno primirje kako bi se kurdske snage mogle povući s granice Erdogan nastavlja sa svojom ambicijom o uspostavi turske prisutnosti duž 480 kilometara teritorija u Siriji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak ujutro u Ras al Ainu čulo se granatiranje premda je u četvrtak postignut sporazum o prekidu vatre. Glasnogovornik kurdskih snaga rekao je da Turska krši primirje i pogađa civilne mete u gradu. 

Reutersovi novinari na granici tvrde da je bombardiranje prestalo tijekom prijepodneva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnik rekao je da je većina borbi zaustavljena i dodao da će "trebati vremena da se situacija u potpunosti stiša". 

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da je razgovarao s Erdoganom koji mu je rekao da je bilo "manjih" sukoba, ali da su oni brzo završeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On jako želi da prekid vatre ili stanka djeluju", tvitao je Trump. 

"I Kurdi to žele, kao i konačno rješenje", dodao je Trump. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova opisao je situaciju "navodno mirnom u većini područja, osim u Ras al Ainu gdje se rano ujutro još granatiralo i pucalo", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima u New Yorku. 

Primirje koje je objavio američki potpredsjednik Mike Pence nakon razgovora u Ankari s Erdoganom potrajat će pet dana kako bi se kurdska milicija povukla iz turske "sigurnosne zone". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorom se ublažava kriza nastala nakon što je Trump žurno i neočekivano povukao američke snage iz Sirije. Kritičari ga optužuju za napuštanje vjernih saveznika Kurda koji su se godinama borili uz američke vojnike protiv Islamske države. 

Turska ofenziva pokrenula je novu humanitarnu krizu u Siriji i natjerala oko 200.000 civila u bijeg, procjenjuje Crveni križ. Izdano je sigurnosno upozorenje zbog tisuća boraca Islamske države koji se nalaze u kurdskim zatvorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je pohvalio dogovor od četvrtka kojim kaže da će se "spasiti milijuni života". 

Turska dogovor vidi kao pobjedu u svojoj kampanji za kontroliranjem više od 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija i protjerivanjem kurdskih boraca iz YPG-a, glavne sastavnice Sirijskih demokratskih snaga (SDF). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počinje razdoblje od 120 sati. Teroristička organizacija YPG će u 120 sati napustiti područje koje smo identificirali kao sigurnosnu zonu", rekao je Erdogan. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo