DRŽAVA, TO SAM JA / Erdogana nije briga za presudu ustavnog suda: 'Ne prihvaćam niti poštujem tu odluku'

Image
Foto: AP Images

Dvojica novinara terete se za namjerno pomaganje oružanoj terorističkoj skupini i objavljivanje materijala štetnog po državnu sigurnost. Usprkos njihovom puštanju iz pritvora, dvojici novinara prijeti moguća doživotna kazna zatvora

28.2.2016.
14:29
AP Images
VOYO logo

ISTANBUL - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je izjavio da niti poštuje niti prihvaća presudu ustavnog suda prema kojoj su pritvaranjem dvojice novinara iz vodećeg oporbenog lista bila prekršena njihova prava, prenosi Reuters.

Can Dundar, glavni urednik Cumhuriyeta, i voditelj dopisništva tog dnevnika u Ankari Erdem Gul oslobođeni su iz pritvora u petak nakon odluke ustavnog suda i čekaju suđenje. Njihovo uhićenje u studenom prošle godine, nakon objave video snimke o umiješanosti obavještajne agencije u slanje oružja u Siriju, izazvalo je međunarodnu osudu i zabrinutost za slobodu medija u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šutjet ću o odluci suda. Ali ja je ne trebam prihvatiti, želim to jasno reći. Ne prihvaćam niti poštujem tu odluku", kazao je Erdogan.

"To nema nikakve veze sa slobodom medija. To je špijuniranje", dodao je predsjednik turske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cumhuriyet je u svibnju objavio fotografije, video snimke i izvještaj, za koje je rekao da prikazuju dužnosnike obavještajnih službi kako 2014. u kamionima prebacuju oružje u Siriju.

Dvojica novinara terete se za namjerno pomaganje oružanoj terorističkoj skupini i objavljivanje materijala štetnog po državnu sigurnost. Usprkos njihovom puštanju iz pritvora, dvojici novinara prijeti moguća doživotna kazna zatvora. Suđenje im je zakazano za 25. ožujka, a u međuvremenu ne smiju napustiti zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo