Britanski parlament podijeljen / EU će odobriti kratku odgodu brexita: 'Ako podnese zahtjev, bit ćemo naklonjeni'

Image
Foto: AP

Produljenjem roka izbjegli bi se poremećaji koji bi nastali neurednim brexitom

26.2.2019.
17:10
AP
VOYO logo

Europska unija spremna je odobriti kratku odgodu brexita ocijeni li Velika Britanija da treba više vremena da zastupnici njezina parlamenta podrže ugovor o razdruživanju, kazali su u utorak eurodužnosnici.

Europski čelnici sve snažnije nagovaraju britansku premijerku Theresu May da produlji pregovarački rok s obzirom na to da je britanski parlament podijeljen oko sporazuma koji je ona dogovorila s Bruxellesom. Produljenjem roka izbjegli bi se poremećaji koji bi nastali neurednim brexitom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

May je u utorak ponudila mogućnost kratke odgode, a Bruxelles je na to pozitivno odgovorio. "Ako podnese zahtjev za odgodu, EU će mu biti naklonjen", rekao je dužnosnik EU-a.

"Dobro je da se čuju racionalni argumenti" u Velikoj Britaniji, ocijenio je drugi europski dužnosnik. Treća osoba iz EU-a, koja je željela ostati neimenovana, kazala je da bi produljenje "bilo u skladu" s razmišljanjima u Europskoj uniji o tome kako konačno provesti brexit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

May je kazala zastupnicima da razgovori s europskim dužnosnicima "dobro napreduju".

Ona traži izmjene dogovora o tzv. "backstopu", zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku kojim se želi osigurati da nakon brexita ne dođe do ponovnog podizanja fizičke granice. May je zastupnicima u donjem domu parlamenta obećala novo glasanje do 12. ožujka o svojem sporazumu o brexitu pošto je on prošli mjesec odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ponovno izgubi, parlament će do 13. ožujka glasati treba li zemlja izići iz Unije bez sporazuma.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će prema tome otići bez sporazuma 29. ožujka samo ako bude postojao izričit pristanak za to u ovom domu", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako zastupnici odbace brexit bez sporazuma, moći će treći put glasati o tome treba li od EU-a zatražiti "kratko, ograničeno produljenje" pregovora, kazala je May.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo