Hrvatskoj 747 izbjeglica / EU će plaćati 6.000 eura za svakog tražitelja azila kojeg primimo u svoju zemlju

Image
Foto: AP/Arhiva

Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke

27.5.2015.
13:25
AP/Arhiva
VOYO logo

Europska komisija u srijedu će predstaviti plan koji će omogućiti da se oko 40.000 tražitelja azila razmjeste diljem Europske unije.

Image
pojačan nadzor obale /

Europska unija pokreće operaciju protiv krijumčara u Sredozemlju

Image
pojačan nadzor obale /

Europska unija pokreće operaciju protiv krijumčara u Sredozemlju

Većina tražitelja azila sada se nalazi u Italiji i Grčkoj, a prema ideji europskih čelnika, ostale članice Europske unije trebale bi preuzeti dio tereta prihvaćanja osoba koje su imigrirale većinom iz afričkih zemalja u potrazi za sigurnijim životnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentu Europske komisije, iz Italije bi se trebalo preseliti oko 24.000 osoba, a iz Grčke oko 16.000 njih u druge države Unije.

Dokument također predviđa kako će zemlje članice EU primiti sumu od 6.000 eura za svakog aplikanta koji se preseli iz Italije ili Grčke u njihovu zemlju. Ove brojke nisu bile predstavljene kada je prezentirana imigrantska politika Europske unije prije dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovaj dokument odnosit će se samo na one tražitelje azila koji su stigli u Italiju i Grčku nakon prihvaćanja agende, što će najvjerojatnije biti krajem lipnja.

Prošle je godine u EU-u prihvaćeno 185 tisuća zahtjeva za azilom. Najveći apsolutni broj je u Njemačkoj, 47 tisuća, a najveći relativni u odnosu na broj stanovnika u Švedskoj, 33 tisuće. Francuska i Italija odobrile su po 20.600 aplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj 747 sirijskih i eritrejskih izbjeglica

Europska komisija je u srijedu predstavila detaljan prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747.


Pravna podloga za to je hitni interventni mehanizam predviđen u članku 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada aktivirao prvi put. Taj interventni program primjenjivao bi se na sirijske i eritrijske državljane, kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će nakon tamo stići nakon aktiviranja toga mehanizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno njih 40 tisuća, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija - broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje članice trebale bi iz europskog proračuna dobiti šest tisuća eura za svaku osobu koju prime u sklopu toga programa. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Komisija je također predstavila i preporuku za preseljenje 20.000 osoba koji se trenutno nalaze izvan Unije, a koje imaju pravo na međunarodnu zaštitu. Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti njih 315, što je 1,58 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija želi da oba programa budu obavezna.

O prijedlogu za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, zemlje članice će odlučivati kvalificiranom većinom. Drugi prijedlog je samo preporuka jer za njega nema pravne podloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo