Krasnec uživo iz Bruxellesa / 'EU će Turskoj dati 3 milijarde eura da zaustavi priljev izbjeglica, čini se kako će dobiti sve što su željeli'

​U Bruxellesu je u tijeku sastanak čelnika vlada svih 28 članica Europske unije s glavnom temom: izbjeglička kriza! Turskoj se želi uplatiti tri milijarde eura u zamjenu da ona zaustavi val milijuna migranata prema Europi. Od Hrvatske se traži gotovo 7 i pol milijuna eura na što tehnička vlada ne želi staviti svoj potpis

29.11.2015.
18:52
VOYO logo

Diljem Starog kontitneta dižu se ograde i zidovi, a situacija izmiče kontroli jer je očito da Unija ne može štititi vanjske granice duge 9 tisuća kilometara - pogotovo one kod Grčke i Italije. Pomoć se stoga traži od Turske.

"Naš glavni cilj je zaustaviti dolazak migranata u Europu. Nakon nekoliko tjedana teških razgovora postigli smo dogovor koji će nadam se biti jednoglasno prihvaćen", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum prema kojem će Turska usporavati izbjeglički val uključuje tri milijarde eura za poboljšanje uvjeta sirijskih izbjeglica u toj zemlji. 

"Taj zajednički plan uključuje jaču suradnju s Turskom od čega su najvažnije točke kako ilegalnu migraciju zamjeniti legalnom i kako pomoći više od 2 milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopisnik Večernjeg lista Tomislav Krasnec javio nam se iz Bruxellesa te kazao kako je sastanak još u tijekom, no ono što je sigurno jest kako je na pomolu veliki dogovor s Turskom.

"EU će joj dati 3 milijarde eura, Turska će zauzvrat zaustaviti priljev izbjeglica. EU će tome nadodati i odmrzavanje pregovora s Turskom i ukidanje viza za turske građane koji putuju u Europu, prestižna dva redovita summita godišnje s tuskim premijerom i predsjednikom. Čini se kako je Turska dobila sve što je željela. Ono što večeras neće biti dogovoreno je koliko države EU daju novaca da bi se došlo do te 3 milijarde eura", poručio je Krasnec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija će osigurati 500 milijuna eura, a zemlje članice preostalu svotu. Hrvatska bi trebala uplatiti 7 i pol milijuna eura. 

"S obzirom da je ovo prijelazno razdoblje, da je ovo tehnička vlada, koliko o tome mogu govoriti. Mi ćemo dobiti i od Europske komisije dosta povrata novca i za ovo što smo uložili", poručio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankara u zamjenu za pomoć u izbjegličkoj krizi traži napredak u pregovorima o članstvu i jednostavniji vizni režim za svoje građane. Komisija tvrdi da ne Turskoj ne popušta već da su provedene potrebne reforme.

"Pričat ćemo o otvaranju nekih poglavlja, ali to je zato što je Turska podigla razinu ljudskih prava i slobode medija. Očekujemo i da započnu razgovore s kurdskom manjinom", dodala je Federica Mogherini, visoka predstavnica europske unije za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Turski premijer sastanak je nazvao povjesnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalan sam svim europskim vođama jer ovo nije samo početak sastanka već i novog procesa koji je izuzetno bitan za budućnost", izjavio je Ahmet Davutoglu, turski premijer.

Koliko je bitan vidjet će se naknadno kada će države članice morati uplatiti novac, a Turska provesti obećano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo