U 5 DO 12 / EU i Britanija postigli sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita: 'To je fantastična vijest'

Image
Foto: AP Images

Imamo sporazum. Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom, izjavio je izvor iz Downing Streeta

24.12.2020.
16:10
AP Images
VOYO logo

Europska unija i Velika Britanija postigle su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

"Imamo sporazum", izjavio je izvor iz Downing Streeta. "Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om".

"Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima", koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, rekao je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pošten i uravnotežen sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni pregovarač Michel Barnier  objavili su u četvrtak popodne da je postignut "pošten i uravnotežen" sporazum između EU-a i Velike Britanije.

"Imamo pošten i uravnotežen sporazum s Ujedinjenom  Kraljevinom. Sporazum će zaštiti interese EU-a, osigurati pravedno tržišno natjecanje i predvidljivost za naše ribare", izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Barnier je istaknuo da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će doista velikih promjena 1. siječnja. To je posljedica brexita", rekao je Barnier.

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i poduzeća. Tijekom proteklih godina EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo", rekao je Michel.

Dodao je da je sada vrijeme da Europsko vijeće i Europski parlament analiziraju sporazum koji su postigli pregovarači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice EU-a moraju odobriti privremenu primjenu sporazuma, a parlament će o tome odlučivati u siječnju jer više nema vremena da to obavi do kraja ove godine.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo