Treća po redu / EU o odgodi Brexita do siječnja, Britanski parlament glasuje o izvanrednim izborima

Image
Foto: Shutterstock

Poslijepodne britanski parlament glasuje o prijedlogu premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora

28.10.2019.
9:28
Shutterstock
VOYO logo

Veleposlanici 27 članica Europske unije u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu razmatraju prijedlog odgode Brexita za tri mjeseca i vjerojatno će ga odobriti, a poslijepodne britanski parlament glasuje o prijedlogu premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora. 

Sastanak u Bruxellesu zakazan je za 10 sati u ponedjeljak, tri dana do 31. listopada, što je bio Johnsonov rok za razdruživanje koji je mimo svoje volje  morao odgoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanici će vjerojatno podržati odgodu do kraja siječnja, prenosi agencija Reuters pozivajući se na francuske izvore. 

"Vjerojatno će u ponedjeljak ujutro 27-orica odobriti odgodu do 31. siječnja", rekao je izvor i dodao da je to doznao nakon razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s premijerom Johnsonom tijekom vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije desetak dana Johnson se vratio iz Bruxellesa s novim, izmijenjenim sporazumom o brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o Brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti.  

Johnson je ranije poručivao da će prije umrijeti nego tražiti odgodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su se članice suglasile o potrebi treće odgode Brexita

Prema prijedlogu odgode o kojem će veleposlanici EU ujutro raspravljati, razdruživanje bi nastupilo 31. siječnja 2020., ali s mogućnošću da Velika Britanija napusti EU i 30. studenoga i 31. prosinca u slučaju da parlament u Londonu ratificira sporazum koji je Johnson ispregovarao s Bruxellesom, kazali su europski izvori. 

Sve su se članice EU prošli tjedan suglasile o potrebi treće odgode Brexita kako bi se izbjegao scenarij neuređenog izlaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski zastupnici trebaju u ponedjeljak poslije podne raspraviti Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa.

Johnson više nema većinu u parlamentu, ali su dvije oporbene stranke u nedjelju naznačile spremnost da podrže prijedlog o prijevremenim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća oporbena stranka, laburisti, ponovila je da neće podržati Johnsonov prijedlog prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od izlaska bez sporazuma. 

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta, 12. travnja, odnosno 31. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo