uzrujali svjetske vođe / EU o sjevernokorejskom projektilu: 'Sjeverna Koreja ugrožava međunarodni mir'

Image
Foto: Thinkstock

EU u prvoj reakciji nije spomenuo nove sankcije protiv Pyongyanga, a Bijela kuća je ocijenila da je 'nova provokacija' poziv na 'uvođenje još oštrijih sankcija'

14.5.2017.
15:37
Thinkstock
VOYO logo

Sjevernokorejsko ispaljivanje novog balističkog projektila predstavlja 'prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti', kazala je u nedjelju sa zabrinutošću glasnogovornica EU-a za vanjske poslove. 

"Ovo ispaljivanje projektila i sva prethodna predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti te još više pogoršavaju napetosti u regiji u trenutku kada je potrebno upravo suprotno - smirenje situacije", kazala je glasnogovornica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU u prvoj reakciji nije spomenuo nove sankcije protiv Pyongyanga, a Bijela kuća je ocijenila da je "nova provokacija" poziv na "uvođenje još oštrijih sankcija". 

Pyongyang "mora prestati s ispaljivanjem projektila i u potpunosti prekinuti programe balističkih projektila. Isto vrijedi i za programe nuklearnog oružja i sve ostale programe oružja za masovno uništenje", kazala je glasnogovornica, pozvavši Sjevernu Koreju na "vjerodostojan i konstruktivan dijalog" s međunarodnom zajednicom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja u nedjelju je iz regije blizu zapadne obale ispalila balistički projektil koji je letio 700 kilometara, izvijestila je južnokorejska vojska.

Projektil je lansiran rano u nedjelju s područja regije Kusong, smještene sjeverno od Pyongyanga, gdje je Sjeverna Koreja u veljači testirala projektil srednjeg dometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejski test izveden je svega par dana nakon što je novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, polažući prisegu, izjavio da je spreman otići u Sjevernu Koreju.

Pyongyang je u prošla dva mjeseca bezuspješno pokušao četiri puta testirati balističke projektile. No, stručnjaci za oružje vjeruju da je Sjeverna Koreja u tim testovima ostvarila nekakav napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je krajem travnja da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i balističkog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo