Što je s gospodarstvom? / Euro oslabio, a dolar ojačao zbog novih 'zatvaranja' u EU: Epidemiološka situacija sve je nepovoljnija...

Image
Foto: Shutterstock

Problem je i s blokadom cijepljenja

28.3.2021.
8:49
Shutterstock
VOYO logo


Euro je ponovno oslabio, a Europska središnja banka davno se već počela brinuti. Trend pada i dalje je u 'u pogonu', ovog puta zbog trećeg vala zaraza koronavirusom koji pogađa sve više europskih zemalja. Problem je i s blokadom cijepljenja. Zapravo, ne samo da se ne nazire kraj ograničenja pandemije, već trenutno izgleda da bi moglo biti još i gore, prenosi Euro Forecast. To znači da će se gospodarstvo EU oporaviti i kasnije nego se mislilo. S druge strane, dolar jača. 

Image
Borba s Covidom-19 /

Treći val zaraze u Europi: Francuska je u 'kritičnoj' situaciji, još dvije zemlje postrožile mjere

Image
Borba s Covidom-19 /

Treći val zaraze u Europi: Francuska je u 'kritičnoj' situaciji, još dvije zemlje postrožile mjere

Podsjetimo, diljem Europe vladaju nova pravila, stroža ograničenja zbog nepovoljnih epidemioloških situacija. Francuska, pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski “kritičnoj” situaciji te je u subotu dodatno ograničila kretanje, a epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji i Poljskoj. U nekim je zonama u Francuskoj (u koje spada i pariška) kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje apartmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi su prepolovljeni - ipak, škole su otvorene. Ugostiteljski objekti i kulturna mjesta zatvoreni su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog trećeg vala epidemije Španjolska traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske. U Belgiji se zatvara sve osim "najnužnijih" dućana. Rad kontaktnih poslova također je obustavljen. Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike dućane s namještajom, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice. Zatvaraju se, kao i u Belgiji, kontaktni poslovi. U Njemačkoj svatko ima drugačije mišljenje, a njoihov je ministar zdravstva rekao kako im pod hitno treba lockdown za Uskrs u trajanju do 14 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo