Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
LJUDSKA PRAVA NA ČEKANJU

Europa se igra njihovim životima: Očajni ljudi zapeli su na ničijoj zemlji na koju stiže još bodljikave žice

Nakon suzavca na granici Turske i Grčke vlada zatišje, no pitanje je koliko dugo

Željka Felbar/ 3.3.2020. u 18:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situacija se ipak smirila nakon pokušaja odmatanja bodljikave žice i razmjene metaka upozorenja i suzavca s obje strane, no nakon noći provedene na njivama i livadama s natpisima na kartonima "Otvorite granice" muškarci, djeca i žene bespomoćno se i dalje pokušavaju domoći Grčke. Nemaju novca, nemaju stvari, vode, cipela. Ne mogu se čak i da žele niti vratiti, a upozoravaju da su ih opet i tukli na granici.

VEZANE VIJESTI

Trenutno 200-tinjak kilometara grčko-turske kopnene granice dijeli desetke tisuća migranata od Europe, a ima pokušaja i preko mora. Lokalni stanovnici kažu da ih nije strah, a neki poput Janisa iz Grčke upozoravaju: ''Stalno se čuju pucnjevi sa svih strana. Za nas je to normalan dan. Ima normalnih ljudi, ali ovo nije legalno''.

Ne samo da je Turska otvorila granicu, već izbjeglice i migrante taksijima voze prema Grčkoj, a turski predsjednik Recep Tayip Erdogan i dalje poručuje da mogu ići gdje god žele i da ih nitko nema pravo na silu zadržati ni u kojoj zemlji. Više ne želi ni novac iz Europe: ''Ako su tisuće i tisuće civila na pragu Europe, ondje su s razlogom. EU nije ispunila svoje obećanje. Činjenica je da su grčki vojnici ubili dvoje civila danas i jednoga ranili''.

Grci odgovaraju da je to lažna vijest, a njih ima i s jedne i s druge strane dok iz Europe i dalje stižu oštre poruke prema turskom potezu. Austrijski kancelar Sebastian Kurz tvrdi: ''Ovo je napad Turske na Europsku uniju i Grčku. Ljudska bića koriste se kako bi se napravilo pritisak na Europu. Garantiram vam jednu stvar - ako vanjska granica zaštite Europske unije ne funkcionira tada je Europa bez unutarnjih granica povijest''.

Dok ih Turska tjera na zapad, Grčka ih gura prema natrag, a očajni ljudi, među kojima i žene i djeca, zapeli su na ničijoj zemlji na koju stiže još bodljikave žice.

Željka Felbar/ 3.3.2020. u 18:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
u zračnoj luci Nürnberg

Filmski scenarij u Njemačkoj: Zbog krađe mobitela policija zaustavila avion za Hrvatsku

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba