LJUDSKA PRAVA NA ČEKANJU / Europa se igra njihovim životima: Očajni ljudi zapeli su na ničijoj zemlji na koju stiže još bodljikave žice

Nakon suzavca na granici Turske i Grčke vlada zatišje, no pitanje je koliko dugo

3.3.2020.
18:34
VOYO logo

Situacija se ipak smirila nakon pokušaja odmatanja bodljikave žice i razmjene metaka upozorenja i suzavca s obje strane, no nakon noći provedene na njivama i livadama s natpisima na kartonima "Otvorite granice" muškarci, djeca i žene bespomoćno se i dalje pokušavaju domoći Grčke. Nemaju novca, nemaju stvari, vode, cipela. Ne mogu se čak i da žele niti vratiti, a upozoravaju da su ih opet i tukli na granici.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno 200-tinjak kilometara grčko-turske kopnene granice dijeli desetke tisuća migranata od Europe, a ima pokušaja i preko mora. Lokalni stanovnici kažu da ih nije strah, a neki poput Janisa iz Grčke upozoravaju: ''Stalno se čuju pucnjevi sa svih strana. Za nas je to normalan dan. Ima normalnih ljudi, ali ovo nije legalno''.

Ne samo da je Turska otvorila granicu, već izbjeglice i migrante taksijima voze prema Grčkoj, a turski predsjednik Recep Tayip Erdogan i dalje poručuje da mogu ići gdje god žele i da ih nitko nema pravo na silu zadržati ni u kojoj zemlji. Više ne želi ni novac iz Europe: ''Ako su tisuće i tisuće civila na pragu Europe, ondje su s razlogom. EU nije ispunila svoje obećanje. Činjenica je da su grčki vojnici ubili dvoje civila danas i jednoga ranili''.

Grci odgovaraju da je to lažna vijest, a njih ima i s jedne i s druge strane dok iz Europe i dalje stižu oštre poruke prema turskom potezu. Austrijski kancelar Sebastian Kurz tvrdi: ''Ovo je napad Turske na Europsku uniju i Grčku. Ljudska bića koriste se kako bi se napravilo pritisak na Europu. Garantiram vam jednu stvar - ako vanjska granica zaštite Europske unije ne funkcionira tada je Europa bez unutarnjih granica povijest''.

Dok ih Turska tjera na zapad, Grčka ih gura prema natrag, a očajni ljudi, među kojima i žene i djeca, zapeli su na ničijoj zemlji na koju stiže još bodljikave žice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo