teška zima pred vratima / Europa strahuje zbog manje plina: 'Putin će zatvoriti pipu za plin ... Moramo se spremiti na najgore'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Postoji strah da bi Gazprom jednostavno mogao zatvoriti ventile

11.7.2022.
11:07
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Ruski plinski div Gazprom u ponedjeljak počinje rutinsko 10-dnevno održavanje plinovoda Sjeverni tok 1 - a Njemačka i ostale europske zemlje zabrinuto prate iščekujući hoće li plin ponovo poteći.

Godišnji radovi na dva cjevovoda najavljeni su puno prije. Postoji strah međutim  da bi - dok su zbog invazije na Ukrajinu odnosi Rusije i Zapada na najnižoj razini godinama - Gazprom mogao iskoristiti mogućnost da jednostavno zatvori ventile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putin će zatvoriti slavinu za plin ... ali hoće li je ponovno otvoriti?", piše na internetskoj stranici njemačkog dnevnog lista Bild.

"Suočeni smo sa situacijom bez presedana - sve je moguće", rekao je zamjenik njemačkog kancelara Robert Habeck na javnom radiju tijekom vikenda.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da će plin još jednom poteći, čak i na višoj razini volumena nego prije", rekao je.

Međutim, upozorio je "moguće je da ništa ne stigne i još uvijek moramo biti pripremljeni na najgore" dok se Europa bori za to da ne bude više ovisna o ruskim energentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barem jedno pitanje riješeno je tijekom vikenda, kada je Kanada pristala Njemačkoj vratiti turbine potrebne za održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, unatoč prigovorima Ukrajine.

Njemački kancelar Olaf Scholz, preko svog glasnogovornika, u nedjelju je "pozdravio odluku naših kanadskih prijatelja" da daju, kako je Ottawa nazvala, vremenski ograničenu i opozivu dozvolu za Siemens Canada da dopusti povratak stroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je inzistirala da treba vratiti stroj prije nego što može povećati protok nakon nekoliko tjedana značajnih rezova.

Image
tuširajte se kraće! /

Što donosi zima bez plina? Njemačka već štedi na rasvjeti, toploj vodi, grijanju... Ima li Hrvatska plan?

Image
tuširajte se kraće! /

Što donosi zima bez plina? Njemačka već štedi na rasvjeti, toploj vodi, grijanju... Ima li Hrvatska plan?

Ukrajina je, međutim, prošli tjedan optužila Berlin da je popustio pred ruskom "ucjenom" nakon što je Moskva za smanjenje opskrbe okrivila popravke, a ne tržišne uvjete uzrokovane ratom u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva je zadnjih tjedana smanjila opskrbu za 60 posto, okrivljujući za to nedostatak turbine, premda je Berlin osudio ono što naziva "političkom" odlukom. Ta smanjenja posredno su utjecala na opskrbu brojnih država EU-a, uključujući Poljsku i Bugarsku, koje su doživjele potpunu obustavu. Berlin je objasnio da bi iz tehničkih razloga bilo teško za Gazprom u potpunosti zaustaviti isporuke Sjevernim tokom.

Kao što je Habeck rekao, "to nije kao slavina" za vodu koja se može jednostavno otvoriti ili zatvoriti. Sjeverni tok 1 najduži je podmorski plinovod na svijetu, koji prolazi ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke i u funkciji je već desetljeće. Njemačka uvozi oko 35 posto plina iz Rusije, u usporedbi s 55 posto prije početka sukoba u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Internetska stranica Sjevernog toka pokazuje da se plin koji stiže u njemački grad Lubmin i dalje šalje u Belgiju, Dansku i Francusku, kao i Britaniju i Nizozemsku.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo