Francusko-njemački projekt / Europa više neće ovisiti o saveznicima? Kreće izgradnja nove generacije borbenih zrakoplova

Image
Foto: Ilustracija/Petar Glebov/PIXSELL

Pariz i Berlin očekuju prvi let prototipa oko 2026. godine

17.6.2019.
14:36
Ilustracija/Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Španjolska se u ponedjeljak pridružila francusko-njemačkom projektu izgradnje nove generacije borbenih zrakoplova, inicijativi koja bi trebala osigurati da se Europa brani sama i ne ovisi o saveznicima u sve nesigurnijem svijetu. 

Proizvođači letjelica Dassault AviationAirbus izgradit će borbeni zrakoplov za koji se očekuje da će biti u funkciji od 2040. i s vremenom zamijeniti Dassault Rafale, francuski dvomotorni višenamjenski lovac i njemački Eurofighter. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski projekt suočava se s konkurencijom iz Britanije koja je prošle godine objavila vlastite planove za novi borbeni zrakoplov nazvan Tempest (Oluja). Industrijski čelnici pozivaju europske zemlje da brzo reagiraju inače riskiraju poraz na globalnom tržištu od većih igrača poput SAD-a pa i Kine u budućnosti. 

Potpisan sporazum o trilateralnom okviru suradnje

Francuski, njemački i španjolski ministri obrane potpisali su sporazum o trilateralnom okviru suradnje na Paris Airshowu sjedeći na maketi borbenog zrakoplova dok im je pljeskao francuski predsjednik Emmanuel Macron

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski Safran i njemačka tvrtka MTU Aero Engines zajednički će proizvesti novi motor borbenog zrakoplova. Dassault Aviation i Airbus dostavili su zajednički industrijski prijedlog vladama Francuske i Njemačke. 

"Prva faza demonstracije označava još jedan odlučujući korak", navode u zajedničkoj izjavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skepticizam oko budućnosti europske obrambene suradnje

Francuska je razmatrala suradnju s Britanijom na projektu čime bi spojila dvije najveće europske vojne sile. No, Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su u srpnju 2017. objavili plan za Future Combat Air System (SCAF) uključujući borbeni zrakoplov.  

Britanska najava planova u srpnju prošle godine o proizvodnji nove generacije zrakoplova koji će konkurirati američkom F-35, najnaprednijem ratnom zrakoplovom na svijetu, razotkrilo je europske podjele i produbilo skepticizam oko budućnosti europske obrambene suradnje dok Britanija pregovara o svom izlasku iz Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi let prototipa oko 2026. godine

Britanski BAE Systems i proizvođač zrakoplovnih motora Rolls-Royce, talijanska tvrtka Leonardo i europski proizvođač projektila MBDA predvodit će britanski projekt. 

"Natjecanje među Europljanima kada nas slabi protiv Amerikanaca i Kineza je smiješna", rekao je Macron. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska i njemačka vlada očekuju ulaganje početnih 4 milijarde eura u borbeni zrakoplov do 2025., a Francuska, voditelj projekta, doprinijet će s 2,5 milijardi eura, navodi francusko ministarstvo obrane. 

Pariz i Berlin očekuju prvi let prototipa oko 2026. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo