oLUJNO NEVRIJEME / Europa zbraja posljedice enormnih poplava: 8 mrtvih, Talijanka poginula u bujici blata u vlastitoj kući

Image
Foto: AP Images

U šest talijanskih regija proglašen je crveni meteoalarm, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco

30.10.2018.
11:50
AP Images
VOYO logo

U nevremenu koje je od nedjelje pogodilo Italiju poginulo je osam osoba, objavila je civilna zaštita, dok su u utorak brojne škole ostale zatvorene. Uz pet žrtava zabilježenih tijekom ponedjeljka, jedan je muškarac poginuo u Venetu pri padu stabla, jednako kao i vatrogasac u regiji Trentino-Južni Tirol, zaposlen u spasilačkim operacijama. Jedna je žena poginula u bujici blata i kamenja u svojoj kući u Trentinu, objavile su vlasti.

Kako prenose agencije, u šest talijanskih regija proglašen je crveni meteoalarm zbog vjetrova i obilnih kiša, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mnogim je talijanskim gradovima obustavljena nastava u školama, među njima i u Rimu i Napulju. U Veneciji je snažno porasla razina mora, no željeznički promet s ostalim dijelom zemlje odvija se normalno.   

Image

Pogledajte dramatične fotografije orkanskog nevrijemena koje se obrušilo se na Hrvatsku

Image

Pogledajte dramatične fotografije orkanskog nevrijemena koje se obrušilo se na Hrvatsku

Dramatično u Sloveniji

Velike štete zbog olujnog nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom zabilježene su tijekom noći i u utorak ujutro u dijelovima Slovenije, a ugrožene krajeve na sjeveroistoku zemlje, gdje strahuju od poplava zbog velikog protoka i rasta vodostaja Drave, posjetio je i premijer Marjan Šarec, koji je izjavio da je situacija pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvari su pod nadzorom, a civilna zaštita je pomoću vatrogasaca pravodobno reagirala. Sustav zaštite funkcionira i stanje će se brzo sanirati", kazao je u izjavi Šarec, koji je jutros posjetio Dravograd.

Vodostaj Drave još raste

Iako u sjevernim dijelovima zemlje uz rijeku Dravu uočavaju da vodostaj te rijeke, zbog kiša u Austriji, i dalje raste, vjeruju da se neće ponoviti katastrofalni studeni 2012. godine, kad je došlo do šteta procijenjenih na više stotina milijuna eura, za što su u Sloveniji okrivljavali i upravljača austrijskih hidrocentrala u gornjem toku, koji je navodno prebrzo puštao nagomilane količine vode u svojim hidroakumulacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarec će posjetiti i Maribor, a na tom se području također boje poplava zbog rasta vodostaja rijeka, koji bi mogao potrajati do kasnih popodnevnih sati, a mogao bi ugroziti više stotina objekata. 

Velike štete od poplava i bujica pretrpjela je tijekom noći općina Tržič zbog izlijevanja Tržiške Bistrice i nekih potoka koji su potkopali više cesta, u tom gradiću navode da su štete enormne. Ministarstvo obrane u gradić je tijekom noći helikopterom poslalo dva agregata. "Materijalna šteta je ogromna, iako ozlijeđenih i nestalih na sreću nema. Materijalna šteta je ogromna, a poplavljeni su donji dijelovi brojnih kuća i gospodarskih objekata. Uništene su ceste i komunalna infrastruktura", poručio je preko Facebooka načelnik općine Borut Sajovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teškoće imaju i na poznatom ljubljanskom skijalištu Krvavec, jer je pristupna cesta do planine zasuta materijalom koji je nanijela velika količina vode. Obližnji potok poplavio je velik dio ceste i parkirališta ispod skijaških staza, no na sreću je žičara, koja je pravodobno bila zaštićena, završila bez oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U primorskom dijelu zemlje zadnjih je sati olujno nevrijeme bilo najteže u Ilirskoj Bistrici, gdje se poplavljene lokalne ceste i podrumi u kućama, a neke prometnice zatvorene zbog drveća koje je srušio jak olujni vjetar zbog kojega je i luka Koper jedno vrijeme bila zatvorena za promet. 

Uz slovensku obalu neki su krajevi tijekom noći ostali bez struje, ali se stanje postupno normalizira, a očekuje se i daljnje  smirivanje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo