CJEPIVO ZA COVID-19 / Europarlamentarci i dalje traže odgovore od EK i farmaceuta: 'Čak ne znamo ni koliko je ugovora potpisano'

Image
Foto: Shutterstock

Komisija i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje kao takvo

24.9.2020.
11:47
Shutterstock
VOYO logo

Zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske Komisije i farmaceutske industrije u vezi cjepiva za COVID-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je EK potpisala s nekim laboratorijima.

Image
Kako osigurati cjepivo? /

'Cjepivo neće biti srebrni metak za koronavirus.' Farmaceuti odgovarali na pitanja europarlamentaraca

Image
Kako osigurati cjepivo? /

'Cjepivo neće biti srebrni metak za koronavirus.' Farmaceuti odgovarali na pitanja europarlamentaraca

Podsjetimo, europarlamentarci i europarlamentarke raspravljali su ovaj tjedan s predstavnicima farmaceutskih tvrtki Sanofi i CureVac, Europske medicinske agencije (EMA) te predstavnicima civilnog društva o tome kako osigurati brzu i sigurnu opskrbu cjepivima protiv COVIDA-19.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo vrlo malo informacija o sadržaju ugovora potpisanim između Komisije i nekih laboratorija (...) čak ne znamo ni koliko je takvih ugovora potpisano", upozorio je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, francuski zastupnik Pascal Canfin (Renew Europe).

Optuživši EK i tvrtke za nedostatak transparentnosti, istaknuo je da eurozastupnici i eurozastupnice traže više informacija o fazama istraživanja cjepiva protiv COVIDA-19, o obvezama koje su preuzili laboratoriji i je li izgledno da će ih ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici i zastupnice su također upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, Komisija i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje kao takvo, a prema Vaccines Europe je potrebno osam milijardi doza da bi se cijepilo 50 posto svjetskog stanovništva dok godišnja proizvodnja iznosi pet milijardi doza.

Predstavnici Sanofija i CureVaca su kazali da će u 2021. proizvesti milijardu doza cjepiva i da im je na prvom mjestu sigurnost. Organizacije civilnog društva traže da se javno obznani tko snosi odgovornost za skrivene nuspojave, čemu su se neki zastupnici usprotivili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora za industriju, istraživanja i energetiku Cristian Bușoi (EPP) je istaknuo da "dobro cjepivo mora biti učinkovito, sigurno, dostupno, da se mora brzo razviti i moći dobiti odobrenje za stavljanje na tržište, ali s Unijom i cijelim svijetom koji su usred pandemije COVIDA-19, vrijeme je jedna od stvari koju jednostavno nemamo".

Valja podsjetiti i da je Komisija u lipnju predstavila europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene cjepiva protiv COVIDA-19, kao najboljeg načina za postizanje trajnog rješenja za pandemiju. Ciljevi su osigurati kvalitetna, sigurna i učinkovita cjepiva, državama članicama i njihovim stanovnicima osigurati brz pristup cjepivima i istodobno biti predvodnik u solidarnosti na svjetskoj razini te što je prije moguće osigurati pravedan pristup cjenovno pristupačnom cjepivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo