pitanje proračuna

Europarlamentarci zatražili 2000 milijardi eura za fond za oporavak od krize

Zastupnici zahtijevaju snažan paket usmjeren na potrebe građana i utemeljen na proračunu EU-a

Image
Foto: Pixsell
Vijesti.hr/ 15.5.2020. u 14:38

EU27 treba paket za oporavak od 2 bilijuna eura za rješavanje posljedica bolesti COVID-19, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu. Zahtijevaju sredstva za oporavak moraju biti dodatak dugoročnom proračunu EU-a, a ne argument za njegovo smanjivanje. Komisija bi se trebala suzdržati od upotrebe „financijskih majstorija” ili podataka koji navode na krive zaključke, tvrde te napominju kako bi isplata iz fondova uglavnom bils putem bespovratnih sredstava

Građani u središtu

U rezoluciji o reviziji proračuna EU-a nakon 2020. i planovima gospodarskog oporavka zastupnici zahtijevaju snažan paket usmjeren na potrebe građana i utemeljen na proračunu EU-a. Rezolucija je usvojena u petak s 505 glasova za, 119 protiv i 69 suzdržanih.

„Europski građani moraju biti u središtu strategije oporavka”, naglasili su zastupnici, dodajući da će Parlament čvrsto braniti interese građana. Napori za oporavak moraju imati snažnu socijalnu dimenziju i smanjivati socijalne i gospodarske nejednakosti te zadovoljavati potrebe onih koji su najviše pogođeni krizom.

Parlament ustraje na tome da novi „fond za oporavak i preobrazbu” mora biti vrijedan 2 bilijuna eura, te se financirati „izdavanjem dugoročnih obveznica za oporavak” .  Ističe da se paket treba „isplaćivati kroz zajmove i uglavnom bespovratna sredstva, izravna plaćanja za ulaganja i vlasnički kapital”. Poziva Komisiju da ne upotrebljava „sumnjive multiplikatore za oglašavanje ambicioznih brojki”, te da se ne oslanja na „financijske majstorije ” jer je u pitanju vjerodostojnost EU-a.

Image
Budućnost EU

U Bruxellesu se događa nešto važno: Znate li što je VFO i zašto bi vas itekako trebao zanimati?

Image
Budućnost EU

U Bruxellesu se događa nešto važno: Znate li što je VFO i zašto bi vas itekako trebao zanimati?

Osim sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) kao dugoročnog proračuna EU-a, potrebno je osigurati plan oporavka, ali ne nauštrb postojećih i budućih programa EU-a, upozorili su zastupnici. Osim toga, ustraju na tome da se VFO mora povećati i naglašavaju da će Parlament iskoristiti svoje ovlasti veta ako se zahtjevi Parlamenta ne ispune.

Sredstva za oporavak „trebala bi biti namijenjena programima u okviru proračuna EU-a” kako bi se zajamčio parlamentarni nadzor i njegovo sudjelovanje. Parlament također mora biti u potpunosti uključen „u oblikovanje, usvajanje i provedbu fonda za oporavak”. Upozoravaju Komisiju da se suzdrži od „svakog pokušaja izrade europske strategije oporavka koja je izvan okvira metode zajednice i pribjegava međuvladinim dogovorima”.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

„Opsežan paket za oporavak”, koji su zastupnici već zahtijevali u svojoj nedavnoj rezoluciji iz travnja, mora trajati dovoljno dugo da se suoči s „očekivanim dubokim i dugotrajnim posljedicama trenutačne krize”. Njime se mora „preobraziti naša gospodarstva” podupiranjem malih i srednjih poduzeća te „povećati mogućnosti zapošljavanja i vještine kako bi se ublažio utjecaj krize na radnike, potrošače i obitelji”. Zastupnici pozivaju da se prednost daje ulaganjima u skladu sa Zelenim planom i digitalnom agendom te inzistiraju na stvaranju novog samostalnog europskog zdravstvenog programa.

Reforma prihoda EU-a postala je ključna

Zastupnici u Europskom parlamentu ponovno pozivaju na uvođenje skupa novih „vlastitih sredstava” (sredstava iz prihoda EU-a) kako bi se spriječilo daljnje povećanje izravnih doprinosa država članica za proračun EU-a radi zadovoljavanja potreba VFO-a te Fonda za oporavak i preobrazbu. Budući da se gornja granica prihoda EU-a izražava u BND-u, za koji se očekuje da će se znatno smanjiti zbog krize, zastupnici također pozivaju na „trenutačno i trajno povećanje gornje granice vlastitih sredstava”.

Očekuje se da će Europska komisija uskoro podnijeti prijedlog izmijenjenog VFO-a i fonda za oporavak kako bi se u obzir uzela zdravstvena kriza i njezine posljedice.

Budući da trenutačni dugoročni proračun EU-a istječe 31. prosinca 2020., EU-u je potreban novi okvir proračunskog planiranja za sljedećih sedam godina. Stoga je Europska komisija u svibnju 2018. predstavila planove za sljedeći VFO za razdoblje 2021. – 2027. Europski parlament donio je svoje stajalište u studenome 2018., a ponovno ga je potvrdio u listopadu 2019. Vijeće još nije uspjelo postići dogovor o svojem stajalištu.

Vijesti.hr/ 15.5.2020. u 14:38

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesreća na kubi

Grom udario u skladište nafte, jedan poginuo, 121 ih je ozlijeđeno, a 17 vatrogasaca nestalo

Više s weba