Taman prije jeseni / Europska agencija za lijekove odobrila cjepiva za Omikron, donosimo detalje. EK treba formalno potvrditi

Image
Foto: Shutterstock

Podsjećamo i koliko je Hrvatska već naručila doza ovih cjepiva i kad je HZJZ najavio da stižu prve pošiljke

1.9.2022.
15:30
Shutterstock
VOYO logo

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas da Europskoj uniji predlaže za odobrenje cjepiva protiv varijante koronavirusa BA.1, odnosno protiv Omikrona. Riječ je o cjepivima Pfizer/BionTecha i Moderne prvim prilagođenim booster cjepivima protiv COVID-a 19.

Istraživanjima je utvrđeno, navodi se, da su oba cjepiva dovela do snažnog imunološkog odgovora na Omikron kod osoba koje su prethodno bile cijepljene, odnosno da je utvrđen snažniji imunološki odgovor kod ljudi na kojima su cjepiva testirana protiv podvarijante Omikrona BA.1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliki broj umrlih /

Predviđanja su bila pogrešna, broj umrlih od COVID-a u srpnju je šokantan! Dr. Trobonjača: 'Vraćamo se na početak epidemije'

Image
veliki broj umrlih /

Predviđanja su bila pogrešna, broj umrlih od COVID-a u srpnju je šokantan! Dr. Trobonjača: 'Vraćamo se na početak epidemije'

U međuvremenu je pandemija otišla tako daleko da su se razvile i proširile još zaraznije podvarijante BA.4 i BA.5 koje su postale dominantne praktično posvuda u Europi, tako i u Hrvatskoj. Stručnjaci, međutim, smatraju da će neovisno o tome prva prilagođena cjepiva na Omikron biti bitno djelotvornija i protiv podvarijanti BA.4 i BA.5.

Uopće, posljednjih su tjedana u Hrvatskoj zdravstveni stručnjaci u niz navrata isticali da, unatoč i dalje brojnim smrtima povezanima u našoj zemlji s COVID-om 19, a Hrvatska je i dalje daleko najgora po smrtnosti od korone u Europi, čak i prva cjepiva u velikoj mjeri štite od razvijanja teških simptoma, od hospitalizacije i od smrti oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To isto spominje se i sada u najnovijoj objavi EMA-e. EMA također spominje podvarijante BA.4 i BA.5: "Druga prilagođena cjepiva koja uključuju različite varijante poput Omikronovih podvarijanti BA.4 i BA.5, trenutno se procjenjuju pri EMA-i, a ako bi bila odobrena, to će dodatno proširiti raspon raspoloživih cjepiva."

Najnovije preporučena cjepiva su dvovalentna, preporučuju se za osobe u dobi od 12 godina naviše, i to najmanje tri mjeseca nakon primanja prethodne doze cjepiva protiv COVID-a 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba cjepiva su razvijena kao mRNA cjepiva, djeluju isto kao i originalna cjepiva, koja i dalje ostaju u upotrebi s obzirom na dokazanu zaštitu od teških oblika COVID-a, što znači da imunološki sustav cijepljene osobe prepoznaje adekvatne molekule koje oponašaju dio šiljak-proteina koronavirusa, što dovodi do razvoja prirodne obrane – antitijela i T stanica.

Nedavno su iz HZJZ-a na upit N1 odgovorili da je Hrvatska od Pfizera naručila milijun doza "adaptiranog/varijantnog cjepiva" protiv COVID-a 19, da se prve doze očekuju već sljedećeg tjedna, a drugi dio pošiljke u tjednu od 19. do 25. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo