europa pati od suša / Europska komisija izdala smjernice o ponovnoj upotrebi vode u poljoprivredi.'Slatkovodni resursi su oskudni'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

'U vremenima dosad nezabilježenog rasta temperatura, naša je dužnost zaustaviti rasipanje vode', tvrdi Virginijus Sinkevičius

3.8.2022.
14:50
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Europska komisija danas je izdala smjernice kako bi nacionalnim tijelima i tvrtkama olakšala primjenu pravila EU-a o sigurnoj ponovnoj upotrebi pročišćenih komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje. Naime, kako Europa sve više pati od suša, ponovna upotreba vode postaje ključna za osiguravanje dodatnog izvora sigurne i dostupne vode. Istovremeno se time smanjuje pritisak vode, ali i pomaže EU-u da se prilagodi klimatskim promjenama.

„Slatkovodni resursi su oskudni i pod sve većim opterećenjem. U vremenima dosad nezabilježenog rasta temperatura, naša je dužnost zaustaviti rasipanje vode i učinkovitije upotrebljavati taj resurs kako bismo se prilagodili klimatskim promjenama i osigurali sigurnost i održivost naše poljoprivredne opskrbe. Danas donesene smjernice mogu nam pomoći da to postignemo i osigurati sigurno kretanje prehrambenih proizvoda uzgojenih recikliranom vodom u cijeloj Europskoj uniji“, izjavio je Virginijus Sinkevičius, Povjerenik Komisije za okoliš, ribarstvo i oceane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom o ponovnoj upotrebi vode, koja će se u EU-u primjenjivati od lipnja 2023., utvrđuju se minimalni zahtjevi za kvalitetu vode, upravljanje i praćenje rizika kako bi se osigurala sigurna ponovna upotreba vode. Ovime se smanjuje pritisak na površinske i podzemne vode i promiče učinkovitije upravljanje vodama, u skladu s ciljevima europskog zelenog plana.

Image
nigdje kiše... /

Zbog suše urod manji do 50 posto, trećina OPG-ova mogla bi propasti, cijene povrća skočile za 25%

Image
nigdje kiše... /

Zbog suše urod manji do 50 posto, trećina OPG-ova mogla bi propasti, cijene povrća skočile za 25%

Slično tome, nedavnim prijedlogom Komisije o reviziji Direktive o industrijskim emisijama potiče se i učinkovitija potrošnja vode u svim industrijskim procesima, između ostalog i ponovnom upotrebom vode. Predstojeći prijedlog Komisije kojim poziva na reviziju Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda također će biti usmjeren na olakšavanje ponovne uporabe vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo