neformalni samit / Europska perspektiva za zapadni Balkan da, vremenski okvir ne: Evo što stoji u nacrtu izjave čelnika Europske unije

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Neformalni samit središnji je događaj slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a

6.10.2021.
8:36
AP Images
VOYO logo

Čelnici Europske unije u srijedu će na neformalnom samitu EU-zapadni Balkan u Sloveniji potvrditi europsku perspektivu te regije, stoji u nacrtu izjave koja bi trebala biti prihvaćena, ali bez navođenja vremenskog okvira u kojemu bi te zemlje mogle računati na članstvo.

"EU potvrđuje nesumnjivu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na zapadnom Balkanu europskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu," navodi se u nacrtu izjave koju će na sastanku na Brdu kod Kranja prihvatiti lideri članica EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neformalni samit središnji je događaj slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, a Slovenija koja želi što bržu integraciju regije u EU po neslužbenim je vijestima predlagala da se iz geopolitičkih razloga u dokumentu navede da te zemlje u članstvo treba primiti do 2030. 

Sve države u regiji svjesne su da u EU-u ne postoji oduševljenje takvim širenjem, no očekuju konkretniji vremenski okvir kad mogu računati na članstvo. Međutim u predloženom dokumentu neće biti vremenskog okvira, a izbjegava se i sam  izraz "širenje",  javljaju slovenski mediji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo i Crna Gora žele se priključiti bloku, a njihova nastojanja pokazuju ujedno i razlike u gledanju na to pitanje među članicama EU-a.

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti regiju pod velik utjecaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, ali i Danska i Nizozemska, imaju rezerve prema prebrzom približavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo