skupila brojne podatke / Europska svemirska letjelica Rosetta završila misiju udarom u ledenu površinu kometa 67P

Image
Foto: AP Images

Kontrola misije u njemačkom gradu Darmstadtu potvrdila je udar tako što se naprasno izgubio radio kontakt s letjelicom

30.9.2016.
15:16
AP Images
VOYO logo

Europska svemirska letjelica Rosetta završila je misiju na kometu 67P udarivši u njegovu ledom okovanu površinu, prenose u petak svjetski mediji.

Kontrola misije u njemačkom gradu Darmstadtu potvrdila je udar tako što se naprasno izgubio radio kontakt s letjelicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati prije planiranog udara, Rosetta je poslala niz fotografija visoke rezolucije i ostalih podataka s kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

"Mogu potvrditi da je ovo povijesno spuštanje Rosette na komet 67P posve uspjelo"", rekao je direktor misije Patrick Martin iz Europske svemirske agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici kažu da će još desetljećima baviti podacima koje je letjelica prikupila na kometu udaljenom 700 milijuna kilometara od Zemlje.

Nakon desetogodišnjeg putovanja sa Zemlje, Roseta je u kolovozu 2014. počela otrivati tajne strukture, kemije i ponašanja tog stjenovitog svemirskog tijela prekrivenog ledom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosetta, koja će nakon 12-godišnje svemirske odiseje u petak prestati s radom, imala je 11 znanstvenih instrumenata kojima je 'mirisala' i fotografirala komet 67P iz svih uglova.

Nakon što je stigla u orbitu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko 700 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje, Rosetta je na njegovu površinu lansirala modul Philaea koji sam ima deset visokotehnoloških naprava, od kamera i rendgenskih zraka do bušilice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosetta i Philae zajedno su višestruko unaprijedili ljudsko znanje o kometima, kojih ima na milijarde i predstavljaju 'ostatke' rođenja Sunčevog sustava prije 4.6 milijardi godina.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo