BLEDSKI STRATEŠKI FORUM / 'Europska unija mora naći zajednički jezik i jasne odgovore kako riješiti izbjegličku krizu'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Izbjeglička kriza nametnula se kao glavna tema 10. Bledskog strateškog foruma. Uoči početka o toj su temi razgovarali slovenski premijer Miro Cerar i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

31.8.2015.
12:53
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Na Bledu u Sloveniji počelo je okupljanje sudionika 10. Bledskog strateškog foruma na kojem Hrvatsku predstavlja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Uoči početka foruma slovenski premijer Miro Cerar i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk održali su presicu. Cerar je rekao kako je izbjeglička kriza bila u fokusu razgovora kao najveći izazov u ovom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska unija oko toga mora naći zajednički jezik, jasne i sveobuhvatne odgovore na to kako riješiti ovu krizu", izjavio je slovenski premijer. 

"Izbjeglička kriza je iznenadila cijeli svijet, nije ju nitko mogao očekivati, zato nije čudno da Europa kasni u koracima k njezinu rješavanju", dodao je Cerar.

Tusk je naveo koji su se sve koraci poduzeli dosad i najavio summit ministara unutarnjih poslova 14. rujna. Ponovio je da je izbjeglička kriza najveći izazov današnjice i da trgovina ljudima nije samo prljav posao, nego i masovno ubojstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća kaže da nema brzih rješenja, jer da ih ima, već bi bila primijenjena. Rekao je i da bi se trebao obuzdati priljev izbjeglica, ali na human način.

"Europska unija ne može biti smatrana krivom za izbjegličku krizu. Europa nije izvor te krize. Ljudi hrle u Europu zbog njezine stabilnosti, pristupačnosti i otvorenosti, zbog čega je Europi teže nego, recimo, SAD-u ili Rusiji. Zato je razmišljanje o ovoj temi u Europi mnogo kompleksnije nego u tim zemljama. Činimo sve što možemo, ali naravno da nismo dovoljno učinkoviti. Tražimo put između ovih tragedija koje se događaju na moru i naše bespomoćnosti, ali ne na način da se postupa kao u Mađarskoj. Ekstremna rješenja nisu odgovor na nemanje rješenja. Moramo pokazati solidarnost, svi moramo biti spremni pomoći jedni drugima, to ne ide samo jednosmjerno", rekao je Tusk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tusk: Nadam se da postupak arbitraže nije mrtav

Slovenski premijer razgovarao je s Donaldom Tuskom i o nastavku arbitražnog postupka s Hrvatskom u Piranskom zaljevu. Cerar i dalje smatra da se postupak mora nastaviti i da je jedino rješenje pravnim putem.

"Za Sloveniju je nedvojbeno da se postupak mora nastaviti i stava je da se problemi između država koji se desetljećima nisu rješavali moraju izgladiti pravnim putem", izjavio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Europskog vijeća zalaže se za rješavanje spora i nada se da postupak arbitraže ipak nije mrtav. Tu će poruku poslati i sutra iz Zagreba, gdje se sastaje s predsjednicom Republike i premijerom. 

"Znamo da su ovakvi sporovi osjetljivi, jasno mi je i da tu ima emocija, ali mislim da se obostrano dobro rješenje može naći. Nadam se da ćete nastaviti biti dobar primjer suradnje, posebno u ova turbulentna vremena. Trebate pokazati da dobra volja i razum mogu prevladati u ovoj osjetljivoj regiji, to je odgovornost i Hrvatske i Slovenije", rekao je Tusk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo