od 2021. do 2027.

Europski parlament prekinuo pregovore o proračunu: Velika većina europskih zastupnika želi strože mehanizme

Eurozastupnici su u četvrtak u svom pismu odbili ponuđenu nagodbu njemačkog predsjedništva

Image
Foto: AP Images
Hina/ 8.10.2020. u 23:29

Europski parlament je priopćio u četvrtak navečer da je prekinuo pregovore sa zemljama članicama o budućem višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. po cijenu da odgodi plan oporavka od pandemije koronavirusa vrijedan 750 milijarda eura.

Propuštena prilika

"Europski zastupnici će se vratiti za pregovarački stol kad Vijeće (koje zastupa zemlje članice) pokaže stvarnu volju za postizanje dogovora", navodi u priopćenju.

Glasnogovornik njemačkog predsjedništava EU-a izrazio je žaljenje zbog "propuštene prilike".

Predsjednici država i vlada EU-a dogovorili su se u srpnju o sedmogodišnjem proračunu vrijednom 1074 milijarde eura. No parlament traži znatno veći iznos koji će napose biti namijenjen za "petnaest glavnih programa" EU-a. No odluka o tom pitanju donijet će se tek za nekoliko godina.

Eurozastupnici su u četvrtak u svom pismu odbili ponuđenu nagodbu njemačkog predsjedništva s povećanjem od nekih 9 milijarda eura.

"Razočaran sam", napisao je parlamentarni pregovarač Jan Van Overtveldt u svom pismu ocijenivši da u novom prijedlogu nema "ništa nova".

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

S obzirom da je bilo iznimno teško postići dogovor zemalja članica o proračunu, njemačko predsjedništvo je sve dosad odbijalo povećati njegov ukupan iznos.

Image
ozbiljno stanje

Koronakriza je povećala problem nestašice lijekova, europski zastupnici pozivaju na jačanje farmaceutske proizvodnje u Europi

Image
ozbiljno stanje

Koronakriza je povećala problem nestašice lijekova, europski zastupnici pozivaju na jačanje farmaceutske proizvodnje u Europi

'Štedljive zemlje'

Takozvane "štedljive" zemlje (Nizozemska, Danska, Švedska, Austrija i Finska) odlučno se protive bilo kakvom novom povećanju.

Još jedno sporno pitanje opterećuje pregovore Parlamenta i Vijeća: donošenje strožih propisa radi smanjenja ili obustave isplate europskih fondova u slučaju povrede vladavine prava.

Prošlog tjedna su se zemlje članice dogovorile o takvom mehanizmu, prvom takvom u EU-u, unatoč protivljenju nekih zemalja.

Velika većina europskih zastupnika želi stroži mehanizam za takve zemlje kao što su Poljska i Mađarska.

Hina/ 8.10.2020. u 23:29

Više s weba

Pročitajte još

Image
budućnost Amerike?

Facebook policiji predao povijest razgovora majke i kćeri, optužene su za izvođenje ilegalnog pobačaja

Više s weba