Novo označavanje / Europski sud donio odluku: proizvodi biljnog podrijetla nisu sir ni mlijeko

Image
Foto: Thinkstock

U danas donesenoj presudi Sud navodi da se oznake poput "mlijeko” zadržava samo za mlijeko životinjskog podrijetla, osim u slučaju izričito predviđenih iznimki

14.6.2017.
16:25
Thinkstock
VOYO logo

BRUXELLES - Sud EU-a je u srijedu donio presudu kojom je zabranio da se za proizvode biljnog podrijetla koriste nazivi "mlijeko", "sir", "vrhnje" ili "jogurt".

U danas donesenoj presudi Sud navodi da se oznake poput "mlijeko” zadržava samo za mlijeko životinjskog podrijetla, osim u slučaju izričito predviđenih iznimki, što nije slučaju sa sojom ili tofuom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Slovenska oporba traži krivca zbog 'poraza' u sporu oko terana s Hrvatskom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kupujete preko interneta? Evo savjeta kako izbjeći kupnju krivotvorene robe

Zabrana vrijedi i u slučajevima kada su ti  nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno podrijetlo predmetnog proizvoda, "biljni sir", "veggie cheese", "cream".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je donio takvu odluku presuđujući u predmetu koje je pokrenulo jedno njemačko udruženje za borbu protiv nepoštenog tržišnog natjecanja protiv TofuTowna, tvrtke koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom "soyatoo maslac od tofua”, "biljni sir” i slično.

Zemaljski sud u Trieru, pred kojim  je slučaj pokrenut, zatražio je mišljenje Suda EU-a. Presude Suda EU-a automatski postaju dio europske pravne stečevine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo