prekršili ljudska prava? / Europski sud odbacio slučaj protiv UN-ovih mirovnjaka u Srebrenici

Image
Foto: AP

Sud je priopćio da su vlasti dodatno istražile djelovanje mirovnjaka iz Nizozemske i dodao je da je 'nemoguće zaključiti da su istrage bile neučinkovite ili neadekvatne'

22.9.2016.
12:58
AP
VOYO logo

Europski sud za ljudska prava odbacio je u četvrtak slučaj u kojemu se tvrdilo da su tri pripadnika mirovnih snaga UN-a kazneno odgovorna za masakr u Srebrenici 1995. 

Sud je objavio odluku po tužbi članova obitelji tri žrtve srebreničkog genocida o tome je li im Nizozemska, čiji su vojnici u sklopu UN-ovih snaga bili zaduženi za zaštitu enklave, prekršila ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj su iznijeli sudu četiri rođaka žrtava masakra.

Sud je priopćio da su vlasti dostatno istražile djelovanje mirovnjaka iz Nizozemske i dodao je da je 'nemoguće zaključiti da su istrage bile neučinkovite ili neadekvatne'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su ustvrdili da su pripadnici mirovnih snaga imali ulogu u pogibiji članova njihovih obitelji na način da su im naredili da izađu iz UN-ovog kompleksa nedaleko od Srebrenice kada su to područje osvojili bosanski Srbi.

Sva su trojica ubijena u masakru koji su počinile vojska bosanskih Srba i srpske  paravojne postrojbe. Ubijeno je između 7.000 i 8.000 Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je podržao odluke državnog odvjetnika i prizivnog suda Arnhem-Leeuwardena priopćivši da pripadnici mirovnih snaga nisu izravno sudjelovali u ubojstvima te da 'nisu bili svjesni razmjera prijetećeg masakra'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo