Nije dovoljno posebna / Europski sud donio šokantnu odluku: Adidas ostaje bez loga s tri pruge!?

Image
Foto: Shutterstock

Adidas još uvijek može uložiti žalbu Europskom sudu pravde

19.6.2019.
13:45
Shutterstock
VOYO logo

Europski sud presudio je u srijedu protiv njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa u dugotrajnom sporu oko loga s tri pruge, zaključivši da nije dovoljno specifičan da bi uživao pravnu zaštitu.

Njemačka tvrtka za sportsku opremu registrirala je zaštitni znak 2014. za odjeću, obuću i pokrivala za glavu, rekavši da se sastoji od "tri paralelne ekvidistantne pruge jednake širine koje se primjenjuju na proizvod u bilo kojem smjeru". Međutim, to je osporila belgijska tvrtka Shoe Branding Europe, što je rezultiralo desetljeće dugim sporom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud EU donio je prošle godine odluku da je zaštitni znak s dvije trake, onaj tvrtke Shoe Branding, ne može biti zaštićen jer, kako je navedeno u odluci, pruge su previše slične zaštitnom znaku Adidasa.

Prema riječima glasnogovornice Adidasa, stvar se odnosi samo na jednu specifičnu verziju logotipa od 3 pruge. Opsežna zaštita zaštitnih znakova za ostale oblike s tri pruge ostala je nepromijenjena, dodala je prije odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Adidas je pred sudom morao dokazati da je oznaka u cijeloj Europskoj uniji stekla "razlikovni karakter" na temelju njegove uporabe, do te mjere da potrošači jasno poznaju Adidasov proizvod i mogu ga razlikovati od proizvoda druge tvrtke.

"Oznaka nije oznaka uzorka sastavljena od niza redovito ponavljajućih elemenata, nego obična figurativna oznaka",  pojasni je sud u odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je također odbacio Adidasovu tvrdnju da je logotip stekao poseban karakter korištenjem u cijeloj EU, ističući da je tvrtka proizvela samo relevantne dokaze u pet od 28 država članica.

Adidas još uvijek može uložiti žalbu Europskom sudu pravde, piše AlJazeera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo