pravo žena na izbor / Eurozastupnici slažu se da bi zabrana pobačaja u SAD-u bila tragedija za žene u cijelom svijetu

Image
Foto: Shutterstock

Odluka Vrhovnog suda SAD-a očekuje se, prema neslužbenim saznanjima, do kraja lipnja

9.6.2022.
15:58
Shutterstock
VOYO logo

Ako Vrhovni sud SAD-a ukine aktualno pravo na pobačaj u toj zemlji, to će imati ogromne posljedice na zdravlje i prava žena diljem svijeta, poručili su eurozastupnici na ovotjednoj plenarnoj sjednici.

Europski je parlament u četvrtak usvojio izvješće kojim se zalaže da u SAD-u, kao i drugim zemljama, pobačaj i dalje bude legalan pa time i siguran. Taj stav dijeli 364 zastupnika, dok je njih 154 bilo protiv, a 37 suzdržano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu uoči glasovanja Europski je parlament održao burnu raspravu o pravu na pobačaj, s fokusom na SAD i na to kako će eventualna odluka tamošnjeg Vrhovnog suda da zabrani pobačaj, odnosno poništi presudu Roe protiv Wadea iz 1973., utjecati na ostatak svijeta.

Većina zastupnika smatra da bi to ugrozilo žene i u drugim zemljama, posebno u onima koje već pokušavaju pobačaj staviti izvan zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zabrana prava na pobačaj bila bi tragedija ne samo za žene u SAD-u nego i žene u Europi”, istaknula je zastupnica Hilde Vautmans iz kluba Renew.

Image
kršenje prava žena /

Poljska nakon gotovo potpune zabrane pobačaja uvodi 'registar trudnoća'. Kritike su ogromne

Image
kršenje prava žena /

Poljska nakon gotovo potpune zabrane pobačaja uvodi 'registar trudnoća'. Kritike su ogromne

Na raspravi je govorio i hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić (SDP/S&D), jedan od izvjestitelja za ovaj tekst. Upozorio je da se prijetnje pobačaju “ne bave samo pobačajem, već su one mnogo šire, opasnije i perfidnije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šokirao nas je nacrt mišljenja Vrhovnog suda u SAD-u koji bi, ako se ostvari, za mnoge žene diljem te zemlje značio noćnu moru”, rekao je Matić, dodavši da bi “gotovo odmah ili vrlo brzo” nakon toga 26 saveznih država izmijenilo svoje zakone i učinilo pobačaj nelegalnim i nedostupnim.

To bi natjeralo žene da pobačaj obavljaju kod nestručnih pojedinaca i u nesigurnim uvjetima zbog čega godišnje u svijetu već umire 23.000 žena, istaknuo je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i da prijetnje pravu na pobačaj ne dolaze samo “izvana”.

“U Europskoj uniji imamo državu koja uvodi registar trudnoća”, rekao je, referirajući se na Poljsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj registar će poslužiti kao još jedan alat za kriminalizaciju i progon žena i djevojaka kao i svih medicinskih stručnjaka koji su uključeni u pružanje skrbi vezane za pobačaj”, rekao je Matić.

U razgovoru za Hinu istaknuo je i da je “duboko zabrinut zbog implikacija takvog registra na zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je također da se Europa treba zapitati kakav će utjecaj eventualna odluka SAD-u da ukine pravo na pobačaj imati na zakone u državama članicama EU-a.

“Ništa od ovoga nije slučajno - Poljska ili SAD, postoji vrlo ozbiljan regresivni napor kojim se pokušavaju ograničiti prava žena i želim vrlo jasno reći: protiv toga ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima, jer seksualna i reproduktivna prava jesu i moraju ostati temeljna ljudska prava“, rekao je Matić za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni su zastupnici zatražili da se pravo na pobačaj ugradi i u europske ugovore kao temeljno pravo. Istaknuli su dodatno i važnost provođenja edukacije s ciljem prevencije pobačaja.

No, protivnici pobačaja poručili su da svaka zemlja, tako i SAD, može raditi što god želi, pa i zabraniti pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svaka država, uključujući i članice EU-a, o tom pitanju odlučuje sama na nacionalnoj razini, EU može pružiti podršku borcima za pravo na pobačaj u SAD-u i drugdje, odnosno i u zemljama unutar EU-a, rekla je na raspravi francuska ministrica Isabelle Rome u ime Vijeća.

“Ustavne odredbe i nacionalno zakonodavstvo vezano uz pobačaj nešto je u što se ne miješamo. No, iako Unija nije nadležna za pitanje pobačaja, treba reći da su ženska prava temeljna prava, a nijekanje tih prava je oblik nasilja”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija u ožujku je podsjetila kako se prema procjenama 45 posto pobačaja u svijetu odvija u nesigurnim uvjetima, a to je sve češća pojava u zemljama u razvoju kao i među marginaliziranim i ranjivim skupinama, istaknula je Rome.

Ako SAD zabrani pobačaj, to će dodatno pogoršati stanje, upozorio je i izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. On je istaknuo da se slaže s američkim predsjednikom Joeom Bideom da bi zabrana prava na pobačaj bila radikalan zaokret u američkom pravu koji bi ugrozio prava i zdravlje žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rasprave u Europskom parlamentu, njemačka zastupnica Terry Reintke iz kluba Zelenih izazvala je incident jer se oglušila na upozorenje predsjedateljice da za vrijeme govora skine maramu na kojoj su bili istaknuti simboli podrške legalnom i sigurnom pobačaju.

U Europskom parlamentu zabranjeno je isticanje političkih simbola. Neki od zastupnika iz konzervativnih i krajnje desničarskih klubova pokušali su zbog toga ušutkati Reintke bučnim pljeskanjem, no ona je unatoč buci završila svoj govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Karen Melchior iz kluba Renew iskoristila je ovu priliku da istakne kako pripadnici religijskih skupina mogu slobodno oko vrata nositi križ i slične simbole, dok se drugi simboli zabranjuju.

Hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić iz kluba Konzervativaca i reformista nazvao je zastupnike koji se zalažu za siguran i legalan pobačaj “promotorima pobačaja” i prozvao ih da “ignoriraju znanost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisijin potpredsjednik Dombrovskis poručio je pak na kraju rasprave da “se moramo boriti protiv nazadovanja i u Europskoj uniji i izvan nje” te da “ova rasprava pokazuje veliku angažiranost zastupnika kada su u pitanju reproduktivna i seksualna prava” što u ovom trenutku smatra važnim.

Izvješće koje osuđuje pokušaj zabrane pobačaja u SAD-u od hrvatskih europarlamentaraca su, uz Matića, podržali i ostali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Romana Jerković i Tonino Picula, kao i IDS-ov Valter Flego.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni Mislav Kolakušić i HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak bili su suzdržani. HDZ-ovi Karlo Ressler i Željana Zovko nisu glasali, kao ni Ivan Vilibor Sinčić.

Pučanin Tomislav Sokol glasao je protiv, jer, kako je rekao za Hinu, smatra da Europski parlament nema razloga baviti se pravosuđem druge države, a i “pitanje pobačaja uopće nije u nadležnosti EU-a”. Protiv izvješća glasao je i Ladislav Ilčić iz grupacije konzervativaca i reformista (ECR).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Vrhovnog suda SAD-a očekuje se, prema neslužbenim saznanjima, do kraja lipnja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike