napeta i tjeskobna atmosfera / Eurozona odbila produljiti program pomoći Grčkoj, nitko ne zna što će se dogoditi nakon utorka

Ministri financija Eurogrupe danas popodne odbili su zahtjev Grčke da im se odgodi naplata duga, koji stiže u utorak. Posljednja 24 sata vrlo su dramatična i za Grčku i za euro i za Europsku uniju, nakon što je premijer Aleksis Cipras odbio preuzeti odgovornost i najavio referendum na kojemu bi odluku o novim rezovima donijeli grčki građani

27.6.2015.
18:52
VOYO logo

Ministri financija eurozone odbili su u subotu produljenje za nekolio tjedana programa financijske pomoći Grčkoj, koji istječe u utorak i nakon toga odlučili nastaviti sastanak bez grčkog ministra financija Janisa Varufakisa kako bi raspravljali o mogućim posljedicama po eurozonu ako Grčka bankrotira.

Image
neočekivani obrat /

Cipras šokirao Europu: 'Imaju namjeru poniziti čitav narod, idući tjedan idemo na referendum'

Image
neočekivani obrat /

Cipras šokirao Europu: 'Imaju namjeru poniziti čitav narod, idući tjedan idemo na referendum'

"Nastavit ćemo sastanak bez našeg grčkog kolege", rekao je predsjednik eurozone Jeroen Dijsselbloem nakon što je prekinut sastanak euroskupine, koji je bio sazvan prije nego što je Grčka najavila referendum o posljednjoj ponudi kreditora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijsselbloem je rekao da je Grčka prekinula pregovore s vjerovnicima i sadašnji program pomoći istječe u utorak 30. lipnja. Euroskupina, ali sa 18, a ne 19 ministara financija nastavit će sastanak kako bi raspravljala o posljedicama te odluke.

Grčka treba 30. lipnja uplatiti MMF-u 1,6 milijardi eura. Ako ne plati taj dug prijeti joj opasnost od kaosa i izlaska iz eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijsselbloem je rekao da su ostale zemlje članice koje dijele zajedničku valutu 'odlučni zadržati snagu i vjerodostojnost eurozone'.

U zajedničkoj izjavi koju je prihvatilo 18 ministara financija kaže se da je Grčka 'jednostrano prekinula pregovore kasno navečer 26. lipnja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europskupina podsjeća na znatne financijske transfere i pomoć tijekom proteklih godina. Euroskupina je bila otvorena do posljednjeg trenutka podržati grčki narod kroz nastavak programa koji je orijentiran prema rastu", kaže se u izjavi i dodaje da su 'vlasti eurozone spremne učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali finacijskiu stabilnost u eurozoni'.

Nakon utorka nepoznati teritorij

Upitno je hoće li se u ponedjeljak otvoriti banke. Tijekom vikenda u Grčkoj se inače podigne 30 milijuna eura iz banaka, a samo danas su do ranog prijepodneva građani Grčke podignuli između 600 i 700 milijuna eura. Ministri eurozone strahuju kako će kolabirati bankovni sustav. Ciprasova odluka o referendumu urušila je pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri financija su čvrsto odlučili kako paket pomoći traje do 30. lipnja. Što će se dogoditi nakon toga, apsolutno je nepoznat teritorij. 

Narod odlučuje, Cipras pere ruke

Grci su jutro dočekali na bankomatu, povlačeći svu gotovinu koji imaju na računima. Posljedica je to dosad najopasnijeg neuspjeha pregovora u Bruxellesu i najave grčkog premijera da će mjere štednje dati na referendum, i to već za tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon pet mjeseci teških pregovora, naši partneri u Eurogrupi postavili su ultimatum grčkom narodu. Traže da prihvatimo nepodnošljiv teret. Zato sam odlučio zatražiti nekoliko dana kako bi grčki narod na referendumu odlučio želi li se osloboditi pritiska i ucjena", kazao je grčki premijer Aleksis Cipras.

Ciprasova odluka šokirala je sve, od šefa Eurogrupe do čelnice MMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo sam neugodno iznenađen. Očito su odbili našu ponudu, a grčkom narodu šalju lošu poruku. Ovo je tužna odluka kojom je Grčka zatvorila vrata pregovorima", poručio je predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

"Mi smo bili spremni prilagoditi se, jer svrha svega što radimo je upravo vratiti stabilnost Grčkoj", dodala je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ štednja Grcima je davno dosadila. Učinit će sve da je izbjegnu - osim izaći iz Eurozone - primjećuje ekonomska novinarka iz Grčke.

"Nitko u Grčkoj ne želi nove mjere štednje i da je samo to u pitanju svi bi zaokružili 'ne'. No, prerano je reći jer ako odbijanje mjera štednje znači i izlazak iz Eurozone, grčki narod na to neće pristati. To je prekomplicirano, prezastrašujuće i prerizično. Ankete kažu da 7 od 10 Grka žele zadržati euro, tako da je ishod referenduma prilično neizvjestan", obrazložila je ekonomska novinarka Euronewsa u Grčkoj Simela Tuhtidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grci se zapravo nadaju da će im odbijanje mjera štednje na referendumu ponuditi bolju pregovaračku poziciju.

"Pozivam vas sve da u miru i jedinstvu donesete odluku koju zaslužujemo u ime grčke budućnosti i povijesti, za suverenitet i dostojanstvo građana. Obvezujem se da ću poštovati vašu odluku", istaknuo je Cipras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka budućnost je neizvjesna, brojni javni službenici strahuju da im idući mjesec država neće moći isplatiti plaće. 

"Većina bankomata je doslovce ispražnjena, nemaju dovoljno gotovine. Ljudi se boje da se banke u ponedjeljak neće ni otvoriti. Općenito vlada napeta i tjeskobna atmosfera", priznala je Tohtidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je na izborima prije pet mjeseci od naroda dobio jasan mandat da donosi teške odluke, Cipras je odlučio izbjeći odgovornost i prebaciti je na građane. Oni sad o odluci, koja neće utjecati samo na sudbinu Grčke, nego i Europe, moraju dobro promisliti. I za to imaju sedam dana.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo