ekonomska kriza / Gospodarstvo eurozone pati od dvostruke recesije dok se utjecaj pandemije nastavlja

Image
Foto: Shutterstock

Gospodarska aktivnost u eurozoni u najnovijem je razdoblju bila 11 posto viša u odnosu na najniži nivo u drugom tromjesečju prošle godine

30.4.2021.
15:44
Shutterstock
VOYO logo

Gospodarstvo eurozone ponovno je palo u recesiju jer je utjecaj pandemije i dalje na udaru aktivnosti. 

Europska su gospodarstva zaustavljena ponovnim porastom zaraza ove godine i ograničenjima povezanima s Covidom, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurozona se smanjila za 0,6 posto u razdoblju od siječnja do ožujka. To je druga takva epizoda, takozvana recesija s dvostrukim smanjenjem, od početka pandemije.

Međutim, među nacionalnim gospodarstvima koja su do sada objavila podatke, taj je obrazac ponovila samo Italija. Druge su zemlje izvijestile o određenom rastu u jednom ili drugom od posljednja dva tromjesečja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francusko je gospodarstvo u prva tri mjeseca ove godine poraslo za 0,4 posto, nakon pada krajem 2020. godine, iako je nacionalna statistička agencija taj oporavak opisala kao "ograničen".

U Njemačkoj je bilo obrnuto, s određenim rastom u četvrtom tromjesečju prošle godine i naglim padom, od 1,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borba protiv korone /

U Sloveniju stiže sve više cjepiva: Tempo vakcinacije je u prosjeku EU-a

Image
borba protiv korone /

U Sloveniju stiže sve više cjepiva: Tempo vakcinacije je u prosjeku EU-a

Postojali su specifični čimbenici koji su utjecali na Njemačku

Claus Vistesen iz makroekonomije Pantheon kaže da je gospodarstvo pogodilo povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) što je dovelo do pada potrošnje.

Privremeni rez PDV-a u Njemačkoj namijenjen potpori gospodarstvu tijekom pandemije završio se na prijelazu godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrew Kenningham iz Capital Economics također je ukazao na poremećaje u opskrbi koji su pogodili njemački proizvodni sektor, posebno automobilsku industriju.

Šira je slika regija u kojoj je ekonomska aktivnost ponovno vraćena širenjem virusa i ograničenjima koja su nametnuta za njegovo suzbijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke su posebno sumorne u slučaju Italije, gdje je gospodarstvo još uvijek za 6,6 posto manje nego krajem 2019., prije pandemije.

Međutim, gospodarska šteta u ovoj fazi zdravstvene krize je manje ozbiljna. Gospodarska aktivnost u eurozoni u najnovijem je razdoblju bila 11 posto viša u odnosu na najniži nivo u drugom tromjesečju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To podupire ideju da su tvrtke pronašle načine da smanje utjecaj ograničenja na ono što rade, iako je za neke učinak još uvijek ozbiljan.

U budućnosti se očekuje da će se ekonomsko stanje poboljšati jer programi cijepljenja omogućuju daljnje ublažavanje ograničenja i podržavaju povjerenje potrošača. To će biti posebno važno u južnoj Europi gdje mnoga poduzeća trebaju doživjeti oporavak turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo