plaćanje sadržaja / Facebook ukida zabranu objave vijesti u Australiji nakon određenih izmjena u zakonu o medijima

Ova problematika se promatra na međunarodnoj sceni, jer druge zemlje poput Kanade i Britanije razmatraju donošenje sličnog zakona

23.2.2021.
9:01
VOYO logo

Facebook je najavio da će ukinuti zabranu objave i dijeljenja vijesti u Australiji. Najveća društvena mreža australskim medijima je zabranila objavu i dijeljenje vijesti na svojoj platformi prošlog četvrtka. Razlog je bio prijedlog zakona kojim je Australija htjela natjerati Google i Facebook da plaćaju izdavačima za medijski sadržaj, javlja BBC.

Zabrana će biti ukinuta

Australski ministar financija Josh Frydenberg rekao je da mu je prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg potvrdio da će zabrana biti ukinuta u narednih nekoliko dana.
Frydenberg je također potvrdio da će predloženi zakon biti modificiran. Facebook je tvrdio da je bio prisiljen blokirati australske vijesti kao odgovor na predloženi zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australska vlast već neko vrijeme radi na "obvezujućem kodeksu ponašanja" koji određuje odnose između tradicionalnih medija i internetskih divova, poput Googlea i Facebooka koji ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

No, tome se snažno protive Facebook i Google, tvrde da ovaj zakon pogrešno razumije kako internet funkcionira. Facebook je također izjavio da ima malo komercijalne dobiti od vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je pojasnila da ćemo zadržati mogućnost odlučivanja pojavljuju li se vijesti na Facebooku, tako da nećemo automatski biti podvrgnuti prisilnim pregovorima", rekao je Campbell Brown, potpredsjednik globalnih novinskih partnerstava na Facebooku.

Google je također prijetio da će povući svoju tražilicu iz Australije, ali tvrtka je nedavno dogovorila ugovore s lokalnim medijskim tvrtkama, uključujući Nine Entertainment, Seven West Media i News Corporation Ruperta Murdocha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Trump napao twitter /

Senatski odbor traži svjedočenje šefova Facebooka i Twittera

Image
Trump napao twitter /

Senatski odbor traži svjedočenje šefova Facebooka i Twittera

Australija će ponuditi četiri amandmana, koji uključuju izmjenu obaveznog arbitražnog mehanizma koji se koristi kad tehnološki divovi ne mogu postići dogovor s medijskim kućama po pitanju poštenog plaćanja prikazivanja novinskog sadržaja. 

"Zadovoljni smo da se australska vlada složila na određeni broj izmjena i garancija koje bave ključnim problemima glede dopuštanja komercijalnih sporazuma koji prepoznaju vrijednost naše platforme u zamjenu za vrijednost koju primamo od medijskih kuća", rekao je Facebook u priopćenju online. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandmani uključuju dvomjesečni period medijacije prije nego što se uključi posrednik kojeg je izabrala vlada, dajući vremena objema stranama da dođu do privatnog sporazuma. 

Unosi se i pravilo doprinosa internetske kompanije "održivosti australske medijske industrije" preko postojećih dogovora koji se trebaju uzeti u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova problematika se promatra na međunarodnoj sceni, jer druge zemlje poput Kanade i Britanije razmatraju donošenje sličnog zakona. 

"Ovi amandmani će donijeti daljnju jasnoću digitalnim platformama i medijskim kućama po pitanju toga kako bi se zakonik trebao ponašati i osnaživati okvir koji osigurava medijskim kućama da dobiju poštenu naknadu", izjavio je Frydenburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo