Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAKON NAPADA NA N. ZELANDU

Facebook uvodi politiku 'jedan prekršaj': Ograničit će usluge livestream, evo tko je neće moći koristiti

Politikom "jedan prekršaj" privremeno će se zabraniti pristup onima koji krše pravila

Image

dimenzije za Facebook cover

Foto: AP Images
Hina/ 15.5.2019. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kompanija Facebook objavila je u utorak da će pooštriti pravila za korištenje svoje usluge 'livestream', ususret sastanku svjetskih čelnika kojima je cilj ograničavanje nasilja na internetu uslijed pucnjave i ubojstava na Novome Zelandu, prenosi Reuters.

Naoružani napadač usmrtio je 51 osobu u dvije džamije u gradu Christchurchu 15. ožujka dok je sve uživo streamao na Facebook.

Zabrana "Livestream-a"

Bila je to najgora pucnjava u povijesti mirnodopskog Novog Zelanda te je navela javnost da traži bolju sigurnost od ekstremizma na društvenim mrežama.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stravičan pokolj u Novom Zelandu: Masakr prenosio uživo, a prije pokolja slušao četničku pjesmu o Karadžiću

Počeli pogrebi na Novom Zelandu: 'Vidjeti mladića kako stoji nad svojim ocem i bratom... Ovo je razarajuće'

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

Facebook je poručio kako su predstavili politiku "jedan-prekršaj", čime će privremeno zabraniti pristup ljudima koji su prethodno bili pod disciplinskim postupkom jer su prekršili najstroža pravila bilo gdje na stranici.

Prvi prekršaj onemogućit će vam pristup usluzi Live na određeno razdoblje, naglasila je kompanija. Također proširuju spektar prekršaja koji će biti dio politike "jednog-prekršaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je kako je ova promjena naglasila ključni dio inicijative poznate kao "Poziv iz Christchurcha", a koji ona predvodi kako bi zaustavila širenje nasilja na internetu.

"Facebookova odluka dobar je prvi korak u ograničavanju mogućnosti da aplikaciju koriste teroristi te pokazuje da djeluje na 'Poziv iz Christchurcha' ", poručila je preko elektroničke pošte koju je objavio njen glasnogovornik.

Ograničena zloupotreba

Facebook nije razjasnio koji prekršaji zadovoljavaju uvjete za politiku "jednog-prekršaja", ni koliko dugo će trajati kazne, no glasnogovornik je naglasio kako više ne bi bilo moguće da napadač koristi uslugu Live na svome računu pod novim pravilima.

Korisnici sa sličnim računima neće moći ni stvarati reklamni sadržaj ili propagandu. Napomenuli su da će također financirati istraživanje na tri sveučilišta oko tehnika za otkrivanje manipuliranih medija, a s kojima je Facebook imao problema nakon napada na Novome Zelandu jer ih nije mogao primijetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ardern je naglasila kako je istraživanje dobrodošlo te da su uređene i manipulirane snimke napada na džamije sporo uklanjane, što je rezultiralo da budu prikazane na mrežama korisnika, uključujući i na profilu premijerke.

Facebook je rekao kako je uklonio oko 1,5 milijuna snimaka u prva 24 sata od napada. Kasno u ožujku objavili su da je postojalo oko 900 različitih verzija snimke.

Ardern će predvoditi sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu u srijedu, a gdje će tražiti da se svjetski vođe i čelnici tehnoloških kompanija obvežu na uklanjanje nasilnog sadržaja na internetu.

"Poziv za Christchurch" dobrovoljan je okvir za postavljanje specifičnih mjera koje bi trebale suzbiti pojavu terorističkog sadržaja na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predstavnici Facebooka, Googla, Twittera i drugih kompanija sudjelovat će na sastanku, iako čelnik Facebooka, Mark Zuckerberg neće biti prisutan.

Hina/ 15.5.2019. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
upucao mu je kuma

Tko je čovjek koji je upucao ubojicu u Cetinju? Već su mu sudili za ubojstvo prije 16 godina

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba