u jeku skandala / 'Facebook vas poznaje bolje nego što vi poznajete sami sebe': nova otkrića ponovno šokiraju

Image
Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL

Otkriveno je da Facebook ima sve podatke o tome kako pojedini korisnici koriste aplikaciju te da Facebook ima pristup apsolutno svemu. No priča tu ne staje

3.4.2018.
8:52
Yui Mok/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

U što se to internet pretvorio? To se zapitao i osnivač World Wide Weba. Njegova vizija nije bila da se podacima korisnika dila i zloupotrebljava za namještanja izbora ili marketinške kampanje. Facebook je zato prije nekoliko dana objavio nove postavke kojima korisnicima omogućava veću kontrolu nad svojim privatnim podacima, no javnost potresaju nove informacije. 

Naime, ljudi svakog dana sve više postaju svjesni koliko su njihovi podaci nezaštićeni i za što se sve koriste. Prilično jednostavan, ali i šokantan način da sve podatke o sebi nađete na jednom mjestu jest da sve skinete u jednoj zip datoteci. Svi koji su to napravili proteklih dana u jeku skandala ostali su zaprepašteni količinom informacija koju Facebook ima o njima, javlja IFLScience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveno je, naime, da Facebook ima sve podatke o tome kako pojedini korisnici koriste aplikaciju te da Facebook ima pristup apsolutno svemu - od kontakata u telefonskom imenu do zapisa svake poruke koju ste poslali ili primili, čak i ako ne koristite Facebook Messenger. No, tu priča ne staje. Primjerice, jedan developer s Novog Zelanda skinuo je sve podatke te ih podijelio na Twitteru. Navodi kako Facebook ima metapodatke o svakoj poruci koju je primio ili poslao, a navodi kako Messenger nikad ne koristi za SMS-ove. McKay je napravio kod koji je dostupan na Githubu, a koristit će svima onima koji žele doznati više o svojim Facebook podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

[SVOJE PODATKE MOŽETE SKINUTI OVDJE]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Količina podataka koje Facebook sprema o vama je nevjerojatna. Nedavno je jedan novinar provjerio vlastite podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među njima je bilo i skeniranih kopija obrazaca za najam stana koje sam vjerojatno slao prijateljima preko Messengera, screenshotove bankovnih transakcija i bezbrojne web stranice svih banalnih razgovora koje sam ikad vodio na toj platformi", objavio je u New Zealand Heraldu. "Facebook vas, na određene načine, poznaje bolje nego što vi poznajete same sebe", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo