protiv objavljivanja / FBI 'veoma zabrinut' za točnost republikanskog izvješća

Image
Foto: Thinkstock

'Kao što smo rekli u prvoj istrazi, veoma smo zabrinuti zbog konkretnog izostavljanja činjenica koje bitno utječe na točnost izvješća'

31.1.2018.
23:19
Thinkstock
VOYO logo

Američka savezna policija FBI se u srijedu usprotivila objavljivanju povjerljivog parlamentarnog izvješća koje, tvrde njegovi republikanski sastavljači, otkriva da savezna policija i ministarstvo pravosuđa nisu bili skloni Donaldu Trumpu.

Obavještajni odbor Zastupničkog doma kojim predsjeda republikanac Devin Nunes, odobrio je u ponedjeljak navečer objavljivanje dokumenta na četiri stranice, unatoč protivljenju ministarstva pravosuđa i FBI-ja koji tvrde da to izvješće može sadržavati osjetljive informacije o američkim protuobavještajnim operacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo rekli u prvoj istrazi, veoma smo zabrinuti zbog konkretnog izostavljanja činjenica koje bitno utječe na točnost izvješća", navodi se u priopćenju FBI-aja koji ističe da je imao "ograničen pristup" dokumentu.

Bijela kuća trenutačno proučava sadržaj izvješća prije nego odluči hoće li ono ostati tajno, ali je predstojnik ureda američkog predsjednika John Kelly izjavio u srijedu za Fox News da će "uskoro biti objavljeno (...) i svi će ga moći vidjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima Marka Meadowsa, republikanca, izvješće bi moglo otkriti "vladine zloupotrebe u prisluškivanju" tijekom istrage obavještajnih agencija koje su zaključile da se Moskva uplela u predizbornu kampanju.

Demokrati koji se protive njegovu objavljivanju i koji su sastavili dokument u kojemu ističu rusko upletanje, drže da se izvješćem neizravno želi diskreditirati jedna druga istraga, puno neugodnija za predsjednika, koju je u svibnju 2017. počeo posebni tužitelj Robert Mueller o možebitnom dosluhu Kremlja i Trumpova tima radi utjecanja na kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo