OBRATIO SE I ZELENSKI / Filmski festival u Cannesu zasjao u punom sjaju: 'Ovo je živčani sustav našeg posla'

Cannes se vraća nakon dvije godine pauze

18.5.2022.
22:00
VOYO logo

Najpopularniji, najglamurozniji filmski festival na svijetu, onaj u Cannesu na svoju je 75. godišnjicu zasjao u punom sjaju.

Sva sila filmskih zvijezda stigla je na francusku rivijeru, a stiže i Tom Cruise, prvi put nakon 30 godina. Filmovi, slavni i bogati, ali ove godine i politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu počeo je ovacijama i političkim porukama.

„Moramo konačno dobiti ovu bitku. Potrebna nam je kinematografija koja će pružiti takvo finale, da svaki glas bude na strani slobode. I, kako je oduvijek bilo, prvi glas bit će glas filma“, kazao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prva je canneskim crvenim tepihom prošetala ekipa zombie komedije Final Cut. Tepih dug 60 metara, mijenja se triput dnevno, odnosno 40 puta za trajanja cijelog festivala.

Nakon dugih 30 godina u Cannes se vraća i glumac Tom Cruise, kojeg očekuje večerašnja premijera Top Gun: Maverick - filmski je to nastavak njegova megahita iz 80-ih. Primit će i posebnu nagradu za dugogodišnji doprinos filmu. Svoju je već dobio Forest Whitaker, kojem je pripala Zlatna palma za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavio havc /

Dva hrvatska filma svjetsku premijeru održat će na ovogodišnjem Cannesu

Image
objavio havc /

Dva hrvatska filma svjetsku premijeru održat će na ovogodišnjem Cannesu

„Prvi put sam došao ovdje prije 34 godine, bio sam klinac. Klinac prepun ideala, fokusiran na posao. A festival mi je omogućio da budem cijenjen ili poznat umjetnik diljem svijeta“, poručio je Forrest Whitaker, glumac i redatelj.

Cannes se vraća nakon dvije godine pauze. Prvi je održan 1946., prvotno skromna smotra za druženje filmaša. Svjetske zvijezde poput Caryja Granta, Liz Taylor, Sofije Loren, Hitchcocka od Cannesa su napravili meku glamura, mode, luksuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako volite filmove, ovo mjesto je raj!“, kazao je Quentin Tarantino, redatelj.

Raj s bogatom poviješću: svake godine više od 200 tisuća filmskih radnika, ali i obožavatelja stigne na francusku rivijeru. Nakon Olimpijskih igara, festival u Cannesu događaj je s naviše medijskih djelatnika, oko 4 tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni glumci, poput Jessice Chastain javno priznaju da im je upravo Cannes otvorio sva vrata filmskog svijeta: mjesto je to gdje se sklapaju poslovi, dogovaraju uloge, a na crvenom tepihu ne nadmeću se samo zvijezde.

„Ovo je mjesto gdje se sve događa, gdje sve počinje. Ovo je živčani sustav našeg posla“, poručuje Sylvester Stallone, glumac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine u konkurenciji za Zlatnu Palmu ukupno se natječe 21 film. Premijere, partiji, svečanosti i poznata lica, neka igre u Cannesu počnu!

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo