nema interesa za to / Finska premijerka: 'Nitko nam ne nameće nuklearno oružje ili vojne baze ako ih mi ne želimo'

Image
Foto: AP Images

Marin ističe kako je glavni finski cilj osigurati bolju budućnost za naredne generacije

19.5.2022.
9:58
AP Images
VOYO logo

Premijerka Finske Sanna Marin sastala se u srijedu u Rimu s premijerom Italije Mariom Draghijem, a razgovarala je i s talijanskim medijima o aktualnoj temi finskog ulaska u NATO savez. Tijekom razgovora s novinarima, Marin je naglasila da koliko god teško bilo vrijeme, dužnost političara ove države je da osiguraju bolju budućnost za naredne generacije, piše klix.ba.

"Zato mislim da je veoma važno što smo donijeli odluku aplicirati za članstvo u NATO jer vidimo kako se Rusija ponaša u Ukrajini. Moskva je započela agresorski rat prema susjednoj državi. Mi smo također susjed Rusije i vrlo pažljivo pratimo situaciju. Bili smo u ratu s našim susjedima i s njima imamo veoma tešku povijest. Zato smo odluku o ulasku u NATO donijeli radi zaštite našeg naroda i naše djece", rekla je Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je kako će ulazak Finske u NATO ojačati i samu vojnopolitičku organizaciju.

Image
ČEKA SE POTEZ TURSKE /

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u: 'Ovo je povijesni trenutak'

Image
ČEKA SE POTEZ TURSKE /

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u: 'Ovo je povijesni trenutak'

"Postati članica NATO-a znači da će nas, ako Finska bude napadnuta, braniti saveznici. Također, imat ćemo odgovornost pomoći drugima u slučaju napada. Imamo dobre obrambene kapacitete, već trošimo više od 2 posto našeg BDP-a za obranu i desetljećima smo ulagali u sigurnost zbog agresivnog susjeda kojeg imamo na našim granicama", istaknula je premijerka u intervjuu za Corriere della Sera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finska premijerka se osvrnula na eventualno raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji.

"Nitko nam ne nameće nuklearno oružje ili vojne baze ako ih mi ne želimo. Inače, u Finskoj imamo zakon koji zabranjuje raspoređivanje nuklearnog oružja na naš teritorij. Nema čak ni interesa za takvo nešto, kao ni za otvaranje vojnih baza u Finskoj", naglašava Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, premijerka Finske komentirala je i stav Turske u kojem se ne gleda blagonaklono prema ulasku Švedske i Finske u NATO.

"Mislim da je u ovoj fazi važno ostati smiren, razgovarati s Turskom kao i s bilo kojom drugom državom članicom, odgovarati na pitanja koja bi se mogla pojaviti i ispravljati moguće nesporazume. Svako pitanje se može riješiti razgovorom i dobrom voljom", vjeruje Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo