NATO na ruskim granicama / Finska premijerka se ne boji: 'Nadam se da ćemo istodobno s Švedskom poslati zahtjev'

O svojim je planovima u NATO-u finski predsjednik jutros telefonom obavijestio ruskog

14.5.2022.
19:47
VOYO logo

Ovog vikenda piše se nova geopolitička povijest. Finska i Švedska kao moguće nove članice NATO-a glavna su tema berlinskog sastanka ministara vanjskih poslova. O istom i na vrućoj telefonskoj liniji predsjednici Finske i Rusije iz koje stižu prijetnje nuklearnim oružjem, ali i blokada dostave električne energije. Jedna nuklearka za deset sekundi izbriše kikiriki državu Finsku poput smrdljivog Martina. To su riječi, prenose svjetski mediji, Putinovih bliskih suradnika. No, nordijsku premijerku nisu uplašile.

''Nadam se da će se i Švedska odlučiti za ulazak u NATO zajedno s Finskom, te da odluke donosimo istodobno i nadamo se da ćemo dati ili poslati zahtjeve da smo voljni zajedno ući u NATO'', rekla je Sanna Marin, finska premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se događa upravo ono zbog čega Rusi tvrde da vode rat u Ukrajini - NATO im stiže na granicu, koja će se dužinom gotovo udvostručiti. A strahuju i da će naoružanje, pa i nuklearno stići u Finsku

O svojim je planovima u NATO-u finski predsjednik jutros telefonom obavijestio ruskog, koji je jučer sazvao izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Predlažem da razmijenimo informacije o problemima koji su danas u tijeku, svatko iz svog područja. Razgovarat ćemo, procijeniti situaciju, ozračje. Siguran sam da ćemo pronaći stvari o kojima ćemo razgovarati. Ovo je neplanirani sastanak, izvan rasporeda'', kazao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Image
jačanje suradnje /

Glavni tajnik NATO-a: 'Finska će biti toplo podravljena u NATO, a prijem će biti lagan i brz'

Image
jačanje suradnje /

Glavni tajnik NATO-a: 'Finska će biti toplo podravljena u NATO, a prijem će biti lagan i brz'

Nedugo nakon uslijedila je i prva sankcija Finskoj: prekid isporuke struje. Iako tvrtka uvoznik tvrdi da je razlog zapravo kašnjenje plaćanja od 9 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za količine koje su prodane na burzi Nord Pool 6. svibnja, sredstva još nisu pripisana našem bankovnom računu…Stoga smo primorani obustaviti uvoz električne energije od 14. svibnja'', poručili su iz Rusije.

Ruski je ministar vanjskih poslova za rat u Ukrajini i posljedice okrivio Zapad i širenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izbor koji činimo, izbor koji smo zapravo već napravili, objašnjen je činjenicom da nam je kolektivni Zapad objavio totalni hibridni rat. Teško je predvidjeti koliko će to trajati, ali jasno je da će posljedice osjetiti svi bez iznimke'', kazao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Američki državni tajnik stiže u Berlin na sastanak NATO-ovih ministara. Glavni mu je zadatak uvjeriti Tursku da ne sabotira ulazak Finske i Švedske u savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radimo na razuvjeravanju Turske. Mislim da nema sumnje i to ste vidjeli iz javnih izjava niza čelnika NATO-a, da postoji široka potpora zemalja članica NATO-a Finskoj i Švedskoj'', izjavio je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

A osim o mogućim novim članicama, u Berlinu će sutra NATO smišljati i dugoročnu strategiju za rusko ukrajinski sukob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo