To je to, nema nazad / Finska, Švedska: Vidjeli smo ratove Putina u Gruziji, Krim, Ukrajinu. NATO s 15.000 vojnika na ruskoj granici

Traže sigurnost, Putinove prijetnje ih ne impresioniraju. Jedino neće pristati na nuklearno oružje i stalne NATO baze na svom teritoriju

16.5.2022.
20:00
VOYO logo

Finci i Šveđani ne odustaju, nisu impresionirani reakcijama Moskve na plan da se odreknu neutralnosti i pristupe NATO-u. Rusi kažu da neće to proći olako. U Moskvi na vojnom savezu bivših sovjetskih država, glavna tema je jačanje sigurnosti i jedinstva. Istodobno, u Estoniji najveća vojna vježba NATO-a na Baltičkom moru. Irena Pirjać...

Na finsko ruskoj granici napeto nakon više od pola stoljeća mira. Iz Moskve susjedima poručuju da širenje NATO-a neće mirno gledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Predsjednik RH /

Mediji po Europi pišu o 'kontroverzama' Milanovića, Der Standard ga naziva 'prijateljem Kremlja'

Image
Predsjednik RH /

Mediji po Europi pišu o 'kontroverzama' Milanovića, Der Standard ga naziva 'prijateljem Kremlja'

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin:

"Rusija, podsjećam, dragi kolege, nema problema s tim zemljama. Stoga ne postoji neposredna prijetnja Rusiji s uključivanjem tih zemalja. No, širenje vojne infrastrukture preko tog teritorija očito će zahtijevati naš odgovor. A mi ćemo odrediti kakav odgovor biti ovisno o stvorenim prijetnjama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nordijci ne odustaju. Švedski je parlament izglasao zahtjev za članstvo u NATO-u.

Premijerka Švedske Magdalena Andersson:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Švedska i njen narod sada žive u novoj, opasnoj stvarnosti. Europski sigurnosni poredak, na kojem Švedska gradi svoju sigurnost, na udaru je. Dugo ide u krivom smjeru. Vidjeli smo rat Rusije protiv Gruzije 2008., nezakonito pripajanje Krima 2014., nastavak agresije u istočnoj Ukrajini."

Traže sigurnost. Ali neće pristati na nuklearno oružje i stalne NATO baze na svom teritoriju. Za nordijske je zemlje ovo veliki zaokret, ali potpuno su uvjereni da je sve opravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finkinja Riitta Mustonen: "Trebamo ojačati. Vidite, Rusija je zemlja koja poštuje samo moć. Ništa više. Protiv moći može samo veća moć. Sada ćemo je imati u NATO-u."

Podsjeća ovo Fince na Zimski rat, kada su ih Sovjeti napali 1939. Tada je ovaj 91 godišnjak bio tek dječak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finac Seppo Koivupuro: "Nisam zabrinut. Odnosi su sada jako loši s Putinovom vladom, ali nisu toliko loši da bi nas napali, mislim da ne bi. Ne bojim se, ali sam tužan."

Duboko su povezane ove dvije nacije. Ruskinja Maria Taina-Parviainen koja živi na samoj granici, ali s finske strane, kaže za sve je kriv ruski predsjednik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je to zbog njega. On mrzi Ruse, mrzi sve nacije. On ubija Ruse. On uopće nije domoljub."

Kraj je to vjerojatno rusko finskih dobrih odnosa, kakve su predsjednici njegovali cijelo desetljeće. U Moskvi danas vojni savez brojnih bivših sovjetskih država raspravlja o svojoj budućnosti dok u susjednoj Estoniji počinje povijesno najveća vojna vježba NATO-a na Baltičkom moru, kodnog imena Jež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u europskoj regiji je i dalje teška. I zanima me Vaše mišljenje, što trebamo učiniti da poboljšamo našu sigurnost", kazao je Putin

Na granicu im stiže 15 tisuća vojnika iz 11 zemalja članica zapadnog saveza. Među njima i Švedska i Finska, čiji su diplomati otputovali u Tursku, jedinu zemlju koja ugrožava njihovu budućnost u NATO savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo