što se iza toga valja? / Finski predsjednik nazvao je Putina zbog NATO-a, opisao kako je reagirao: 'Bio sam iznenađen zbog jednog'

Image
Foto: AP Images

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak Finske i Švedske u NATO bio je daleka perspektiva

16.5.2022.
11:24
AP Images
VOYO logo

Finska je u nedjelju objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a švedska premijerka Magdalena Andersson danas od parlamenta traži potporu za podnošenje zahtjeva za pristupanje Savezu. Tako se ostvaruje ono što je do nedavno bila daleka, ako ne i nemoguća perspektiva za dvije susjedne zemlje Rusije. Međutim, invazija na Ukrajinu sve je promijenila.

Iz Rusije su i na samu pomisao pridruživanja NATO-u i promjena na njezinim granicama stizale prijeteće poruke. A stiži danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da, kada gleda Finsku, vidi prijatelje. Ali ih je jasno upozorio da će, ukoliko se priključe NATO savezu, biti neprijatelji.

Finski predsjednik Sauli Niinistö nazvao je jučer Putina nakon što je Finska objavila svoje namjere da se priključi Sjevernoatlantskom savezu. Za CNN je prepričao kako je izgledao taj razgovor i kakva je bila Putinova reakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nazvao sam ga kako bih mu potvrdio da se situacija promijenila i da ćemo se kandidirati za NATO. Kazao mi je da griješimo, ali da to nije prijetnja. Sve u svemu, razgovor je bio miran. On je bio 'cool'. Nije ponovio prijetnje od ranije kao niti one koje su dolazile od njegovih suradnika da će poduzeti nekakve vojne protuakcije, što god to značilo“, opisao je Niinistö.

Image
ULAZAK U NATO /

Rusija: 'Odluka Finske i Švedske imat će posljedice koje će radikalno promijeniti globalnu situaciju'

Image
ULAZAK U NATO /

Rusija: 'Odluka Finske i Švedske imat će posljedice koje će radikalno promijeniti globalnu situaciju'

Kazao je da nije bio iznenađen onim što je čuo, a na pitanje je li u razgovoru s Putinom bio ičim iznenađen, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jesam, time što je to primio tako mirno. Morate imati na umu da ono što je rekao ne znači da ne trebate biti oprezni cijelo vrijeme. No, za sada se čini kako neće biti problema.“

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo