opsadno stanje u minneapolisu / FOTO Guverner pozvao Nacionalnu gardu! Prosvjednici se tuku s policijom i viču: 'Ne mogu disati!'

Image
Foto: AP Images

Prosvjednici su ispunili ulice Minneapolisa treći dan zaredom uzvikujući "Ne mogu disati"

29.5.2020.
9:15
AP Images
VOYO logo

Minesotski guverner aktivirao je Nacionalnu gardu u četvrtak kako bi pomogao policiji uspostaviti red nakon dva dana nasilnih prosvjeda u gradu Minneapolisu zbog smrti crnca koji je ostao bez daha dok mu je bjelački policajac koljenom prikliještio grlo.

Guverner Tim Walz naredio je pripadnicima garde da pomognu policiji dok lokalne, državne i savezne snage za provedbu zakona nastoje smiriti međurasne napetosti izazvane fatalnim uhićenjem Georgea Floyda (46).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Minneapolis gori zbog smrti nenaoružanog čovjeka: Prosvjednici zapalili policijsku postaju!

Image

Minneapolis gori zbog smrti nenaoružanog čovjeka: Prosvjednici zapalili policijsku postaju!

Četvorica gradskih policajaca umiješana u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati"  otpuštena su sljedeći dan.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Prosvjednici su ispunili ulice Minneapolisa treći dan zaredom uzvikujući "Ne mogu disati", mirno prosvjedujući  pred vladinim centrom okruga Hennepina i prolazeći središtem grada. Prosvjednici traže da četvorica policajaca budu odmah uhićena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga stotine prosvjednika okružile su policijsku postaju i supermarket Target, poprišta sukoba u srijedu navečer između prosvjednika koji su bacali kamenje  i interventne policije koja je ispaljivala suzavac i gumene metke.

Na parkiralištu Targeta zapaljen je automobil, a pljačkaši su povremeno upadali u praznu trgovinu da uzmu ako je što preostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba skupa počela su uz slabo policijsko osiguranje te bez Nacionalne garde.

Na jutarnjem brifingu policijski zapovjednik Chief Medaria ispričao se Floydovoj obitelji te priznao da je policija pridonijela "nedostatku nade" u minesotskome najvećem gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa reklo je u četvrtak da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt "najviši prioritet."

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire." Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticiju na stranici Change.org koja poziva vlasti da uhite i osude četvoricu policajaca potpisalo je do četvrtka ujutro više od 1.1 milijuna ljudi.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo