70 godina i 214 dana / FOTO Naslovnice diljem svijeta, pogledajte kako su najveće novine obilježile smrt Elizabete II.

Image
Foto: RTL

Obje Amerike, Europa, Afrika, Azija... skoro cijeli svijet obilježava smrt britanskog monarha koji je vladao sedam desetljeća

9.9.2022.
10:52
RTL
VOYO logo

S izuzetkom onih najvećih dnevnih listova u svijetu kojima je smrt vladarice Ujedinjenog Kraljevstva vremenski uletjela nezgodno zbog izdanja, te zemalja poput Kine, Rusije ili Sjeverne Koreje, najveći nacionalni mediji diljem svijeta u jutro 9. rujna na naslovnicama donose lik Elizabete II. Skoro bez iznimke.

Najveći pijetet iskazuju britanske novine. Identičnu staru fotografiju tada mlade, tek okrunjene kraljice objavili su i The Times i The Guardian, s time što prvi list na naslovnici donosi praktično potpis "život u službi", a drugi minimalistički godinu rođenja i smrti. Slično su obilježili kraj vladavine duge 70 godine i 214 dana i neki drugi, nebritanski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
70 godina i 214 dana /

FOTO Naslovnice diljem svijeta, pogledajte kako su najveće novine obilježile smrt Elizabete II

Image
70 godina i 214 dana /

FOTO Naslovnice diljem svijeta, pogledajte kako su najveće novine obilježile smrt Elizabete II

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung uz portret već vremešne kraljice u opremi članka citira britansku premijerku Liz Truss: "Stijena na kojoj je izgrađena moderna Velika Britanija." Talijanski Corriere della sera naslovnicu posvećuje "kraljici dvaju stoljeća", New York Times piše o "kraljici i duhu Britanije" čijih je "sedam desetljeća vladavine povezalo generacije".

Wall Street Journal piše o "vladavini koja je opstala u eri promjena", čileanski El Mercurio piše o monarhu koji je bio stup Ujedinjenog Kraljevstva, Financial Times je pak osvanuo u sličnom stilu kao vodeći britanski nacionalni dnevnici. The Jerusalem Post piše o "kraju jedne ere za Veliku Britaniju", ali i konstatira da kraljica nikad nije posjetila Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijski Hindu je kraljicu smjestio u poziciju B-šlagera na naslovnici, naslovnicom južnoafričkog Business Daya, doduše, dominira fotografija Nelsona Mandele i Elizabete II, ali je tema broja ipak državni proračun. Naslovnicu su joj posvetili i venezuelanski El Nacional, brazilski O estado de S. Paulo, argentinski El Tribuno, doduše tek pri samom dnu naslovnice, ali i Le Matin iz Maroka i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo