Spektakularno / FOTO Rendžer Francek otkrio je prapovijesno nalazište fosila, jedno od najvećih u svijetu

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Riječ je o izuzetno značajnom otkriću i jednom od najvećih u povijesti te države

29.5.2021.
10:00
AP
VOYO logo

Zamislite Kaliforniju s vulkanima koji izbijaju na istočnu stranu i Los Angeles pod Tihim oceanom. Divovske deve, nosorozi i minijaturni slonovi s četverokutnim kljovama pasu na krajoliku, a istovremeno su plijen psima koji zubima drobe kosti, piše The Guardian.

Ovo prapovijesnu scenu je dočarala gomila novootkrivenih fosila u podnožju kalifornijske Sierre. Riječ je o izuzetno značajnom otkriću i jednom od najvećih u povijesti te države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće na netaknutom zemljištu natjeralo je znanstvenike na slaganje fragmenata kostiju za koje vjeruju da su svjedočili klimatskim promjenama od prije pet do 10 milijuna godina. 

Otkriće je započelo prošlog ljeta kada je rendžer Greg Francek, prilikom rutinske patrole, primijetio stijenu bizarnog izgleda s tragovima koji su podsjećali na koru na istočnom dijelu Središnje kalifronijske doline. Stijena je izgledom podsjećala na okamenjeno stablo. Francek je nastavio s rutinskom patrolom te je pronašao čitav šumarak okamenjenih stabala. Tada je shvatio kako je to područje prepuno i fragmenata kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko za nešto što tamo nije pripadalo

"Sve je počelo tako što sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i imao oko za nešto što nije ondje pripadalo", rekao je Francek, rendžer i prirodoslovac s desetogodišnjim iskustvom. "Nisam shvaćao da su ono što gledam zapravo ostaci velikih zvijeri koje su šetale ovim područjem prije nekoliko milijuna godina".

Ubrzo su znanstvenici iskopali fosile prapovijesnih životinja koje su postojale u vremenskom razdoblju poznatom kao miocenska epoha. Prošlo je više od 50 milijuna godina nakon što su dinosauri lutali kontinentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to doba kada su mastodonti lutali Sjevernom Amerikom. Vulkanska aktivnost i pomicanje tektonskih ploča još nisu formirali Sierru Nevadu, a veći dio južne Kalifornije još je uvijek bio pod oceanom.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Profesor geologije na Kalifornijskom državnom sveučilištu Chico Russell Shapiro je rekao kako je bio zapanjen brojem fosila na jednom mjestu, nakon što ga je Francek prvi put odveo na to područje. "Greg mi je pokazivao ta mjesta, a mi smo pomislili: 'O moj bože, to je konj, to je deva, to je nosorog, to je kornjača'", rekao je profesor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shapiro i drugi znanstvenici započeli su detaljno arheološko iskopavanje i proučavanje nalaza "Poprilično je unikatno. To je izuzetno bogata lokacija", rekao je oduševljeni Shapiro.

Konj je možda imao prste, dok je deva imala vrat žirafe

Iako su pred znanstvenicima brojna istraživanja kako bi bolje shvatili fragmente kostiju u potpunosti, već su došli do nekoliko uzbudljivih otkrića. Neka od takvih su otkrića uključivala mogućnost da su tim područjem prije nekoliko milijuna godina galopirali konji koji su možda imali tri prsta i divovske deve s vratovima nalik žirafinom koje im je omogućavalo konzumaciju plodova sa stabala visokih šest metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNANSTVENA ANALIZA /

Djeluju poput mitskih bića, ali i oni su životinje: I dinosauri su patili od raka

Čini se kako je jedna od najbrojnijih životinja na tom području bila Gomphotheriidae, životinje nalik slonovima s četvrtastim kljovama, dvije iznad i dvije ispod usta, za koje se pretpostavlja da su bile toliko velike da su mogla proći kroz vaša ulazna vrata. Znanstvenici su također pronašli ostatke ribe duge čak četiri metra i gotovo netaknutu lubanju mastodonta zajedno s kljovama. Isto tako, pronašli su i fragmente kostiju tapira, kornjača i ptica.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Ostatke grabežljivaca teže je pronaći. Znanstvenici su pronašli nekoliko fragmenata kostiju još uvijek neidentificiranih zvijeri. Tragovi iskopanih zubi pronađeni su čak i u nekim drugim kostima kao i nekoliko okamenjenih izmeta. Upućuju na podatak da su ondje živjeli psi koji su mogli narasti do gotovo dva i pol metra, a čiji su zubi služili za drobljenje kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shapiro je rekao da fosilni nalaz daje uvid u vrijeme kada je klima prelazila u hladnije razdoblje, a u Kaliforniji su prevladavale guste šume i travnjaci. Još nije točno razjašnjeno jesu li sva bića živjela odjednom ili je riječ o više generacija.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo