drama u grčkoj / Novinarka iz Hrvatske koja živi u Ateni za RTL: 'Osjećamo zagušljiv zrak, vlasti su upozorile da se zatvaraju prozori, vrata i dimnjaci'

'Grčka ima jednu od najvećih flota zrakoplova i helihoptera no kad imate 57 aktivnih požara nemoguće je rastegnuti da svi dobiju pomoć iz zraka, a svi ju trebaju', kaže Danielle Rudić

6.8.2021.
18:33
VOYO logo

Neposredno prije nego je i kod nje nestalo struje, iz Atene nam se javila novinarka iz Hrvatske Danielle Rudić koja živi u grčkoj metropoli.

Ti si u Sjevernom djelu Atene, opiši nam situaciju oko tebe, što kažu vlasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada kažemo sjeverni dijelovi grada, radi se o jednom ogromnom području tako da je vatrena linija nekih 20 kilometara od nas, no vjetar je taj što sad stvara probleme, ono što mi osjećamo u ovim dijelovima je izrazito zagušljiv zrak, može se osjetiti miris dima.

S obzirom na to da i nas i dalje muče visoke temperature, vlasti su preporučile svima da ako moraju izaći obavezno izlaze s medicinskim maskama, ne s običnim platnenim maskama te su izdali upozorenje da se zatvaraju prozori i vrata. Da oni koji imaju dimnjake da ih zatvore kako bi se spriječio ulazak tog vrlo teškog zraka u prostore u kojima živimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li bilo evakuacija danas tijekom dana?

Kad smo počele pripreme oko ovog razgovora imala sam informaciju o 4 naselja, u dva sata koliko je prošlo sad se već radi o 13 naselja koja su dobile upozorenje da se odmah krene s evakuacijom. Taj broj se stalno povećava, nažalost. A uzrok tome je pojačavanje vjetra što dodatno otežava sve napore vatrogasaca da nekako stanu na kraj ovim vatrenim stihijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pomoć u gašenju /

FOTO, VIDEO Katastrofalni požari unatoč naporima gasitelja došli nadomak Atene: Hrvatska poslala kanader u pomoć!

Image
pomoć u gašenju /

FOTO, VIDEO Katastrofalni požari unatoč naporima gasitelja došli nadomak Atene: Hrvatska poslala kanader u pomoć!

Ima li Grčka dovoljno snage pokriti sve te požare?

Grčka ima jednu od najvećih flota zrakoplova i helihoptera no kad imate 57 aktivnih požara nemoguće je rastegnuti da svi dobiju pomoć iz zraka, a svi ju trebaju jer se radi o nepristupačnim područjima. Na području atene imamo 450 vatrogasaca koji se aktivno bore, 85 ih je iz Francuske, 40-ak iz Cipre. Stižu pojačanja iz Švedske, Bugarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani hvala ti lijepa na ovom razgovoru.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo