NE PAMTE SE OVAKVE POPLAVE / FOTO/VIDEO Zastrašujuće snimke razrušenih mjesta snimljene dronom: Žrtava poplava je više od 100, a stotine ljudi još uvijek traže...

Image
Foto: AP

Poplavama su pogođene, ne samo Njemačka i Belgija već Nizozemska, Luksemburg i Švicarska

16.7.2021.
15:27
AP
VOYO logo

Nakon jedne od najgorih poplava posljednjih desetljeća u zapadnoj Europi umrlo je najmanje 120 osoba, a traga se još za stotinama nestalih, piše BBC.

Rekordne količine kiša uzrokovale su bujanje rijeka te njihovo izlijevanje izvan korita što je devastiralo regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj poginulih u Njemačkoj premašio je 100 zbog čega je kancelarka Angela Merkel pozvala je na borbu protiv klimatskih promjena.

Prema pisanju belgijskih medija, u toj državi su poginule 22 osobe. Poplavama su pogođene, ne samo Njemačka i Belgija već Nizozemska, Luksemburg i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke Rajna-Pfalz i Sjeverna Rajna-Vestfalija su pretrpjele najveću štetu.

Inače, znanstvenici su nebrojeno puta upozoravali kako će klimatske promjene uzrokovane čovjekovim djelovanjem pridonijeti ekstremnoblinim kišama poput ove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke vlasti tvrde kako je u zapadnonjemačkoj četvrti Ahrweiler nestalo gotovo 1300 ljudi. Glasnogovornica lokalne vlade izjavila je kako su isključene mobilne mreže isključene, što dodatno otežava katastrofalnu situaciju i onemogućava kontakt s mnogim ljudima.

Selo Schuld koje broji 700 stanovnika je gotovo u potpunosti uništeno. Poplave su u gradu Erfstadt-Blessem, u blizini Kölna, izazvale urušavanje niza kuća. Lokalne vlasti tvrde kako primaju hitne pozive od poplavom zaorbljenih osoba, ali spašavanje u mnogim slučajevima, nažalost, nije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu Sinzig umrlo je 12 od 35 stanovnika u domu za njegu osoba s invaliditetom nakon što su poplavne vode prošle kroz zgradu za vrijeme spavanja.

Kako dužnosnici tvrde, glavna brana u blizini belgijske granice Rurtalsperre se lagano se izlila, ali nije pukla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
katastrofa /

U poplavama u Njemačkoj i Belgiji poginulo 90 osoba, za stotinama se traga

Image
katastrofa /

U poplavama u Njemačkoj i Belgiji poginulo 90 osoba, za stotinama se traga

Čak i vlasti ne mogu sa sigrunošću potvrditi koliki je točan broj poginulih. U većem dijelu regije nema telefonskog signala, što gotovo u potpunosti onemogućuje komunikaciju. Nažalost, krzo dan se očekuje e povećanje broja poginulih.

Otprilike 15.000 njemačkih policajaca, vojnika i djelatnika hitne službe sudjeluje u potrazi i spašavanju, dok su helikopteri prevezli nasukane stanovnike s krovova kuća, a cisterne očistile ceste od srušenih stabala i ruševina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dramatičnim snimkama iz Belgije se jasno vidi kako poplava nosi automobile duž ulice u gradu Verviers gdje je tijekom noći na snazi bio ​​policijski sat zbog rizika od pljačke.

Stanovnicima Liègea, trećeg belgijskog grada po veličini nakon Bruxellesa i Antwerpena, naređena je evakuacija. Lokalni dužnosnici ističu kako bi se oni koji ne mogu napustiti svoje domove trebali preseliti na gornje katove svojih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, rijeka Meuse koja prolazi gradom stabilizirala se u jutarnjim satima, uz mala izlijevanja u pojedinim područjima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo