micanje migranata s ulica / Francuska: 'ne želimo nastaviti loša iskustva iz prošlosti, otvorit ćemo dva centra za migrante'

Image
Foto: Arnulf Stoffel/DPA/PIXSELL

Francuska će vlada otvoriti dva centra na sjeveru zemlje kako bi smanjila pritisak migranata u Calaisu.

31.7.2017.
20:32
Arnulf Stoffel/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Stotine migranata vratilo se u Calais, luku na sjeveru zemlje, nakon što je u jesen 2016. tamo bio srušen ogromni kamp u kojemu su improvizirani smještaj tada našle tisuće izbjeglica.

"Ne želimo nastaviti loša iskustva iz prošlosti i otvorit ćemo dva centra za prihvat i razmatranje stanja tih osoba", rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranti će biti upućeni u prihvatne centre za tražitelje azila i dobit će pomoć za povratak ili će biti protjerani. Dva centra, udaljena po oko 90 km od Calaisa raspolagat će s ukupno 300 mjesta i trebala bi biti otvorena za desetak dana.

Predsjednik Macron je obećao u četvrtak da do kraja godine više neće biti migranata na ulicama i u šumama, a ti centri će omogućiti  reguliranje situacija stotina migranata koji lutaju regijom Calaisa u nadi da će prijeći kanal La Manche i stići u Englesku, osam mjeseci nakon rušenja kampa nazvanog "Džungla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Collomb procjenjuje da danas u Calaisu ima između 350 i 400 migranata, dok Državno vijeće iznosi podatke o između 400 i 700 migranata, među kojima je stotinjak maloljetnika.

To je objavljeno nekoliko sati nakon odluke Državnog vijeća koje je potvrdilo mjere pomoći migrantima u Calaisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski najviši administrativni sud je upozorio na nehumana i ponižavajuća postupanja i naredio državi i gradu Calaisu otvaranje takvih centara, kao i obvezu da se migrantima omogući pristup vodi i sanitarnim čvorovima.

Udruge za pružanje pomoći migrantima su izrazile zadovoljstvom tom odlukom, ali gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchart je istaknula da se radi o "nepravdi te da se ona neće pokoriti tim nalozima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu prihvatiti otvaranje instalacija koje će omogućiti osnivanje kampova, naselja, baraka, mjesta okupljanja", naglasila je.

Ministar Collomb je rekao u ponedjeljak da je zatražio izvješće vezano uz optužbe organizacihje za ljudska prava Human Rights Watch o policijskoj upotrebi paprenog spreja u kontaktu s migrantima u Calaisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo